MSIDS (Multiple Systemic Infectious Diseases Syndrome) / Lyme-kór tünetek: Hat jel, amire figyelni kell 

​Forrás: Dr. Richard Horowitz - Why Can’t I Get Better: Solving the Mystery of Lyme and Chronic Disease.

​Horowitz leír 6 jelet, amik jellemzőek a Lyme/MSIDS -ra. Honlapunkon elérhető a kapcsolódó kérdőíves teszt, ami segíthet felmérni a Lyme-kór/MSIDS fennállásának a valószínűségét a tünetek hátterében.

1. Az alábbiak közül több mint egy tünet van jelen  

 • Fáradtság

 • Ízületi és izomfájdalmak

 • Bizsergés, szurkálás

 • Zsibbadás és égő érzés 

 • Nyakmerevség 

 • Fejfájás

 • Fény- és zajérzékenység

 • Szédülés 

 • Alvászavarok (elalvási és alvási nehézségek)

 • Memória és koncentrációs problémák

 • Mellkasi fájdalom és szapora szívdobogás 

 • Pszichiátriai tünetek, pl. depresszió és szorongás  

2. Vannak jó és rossz napok 

A Lyme-kór jellemzője, hogy a tünetek jönnek-mennek, vannak jó és rossz napok.

3. A fájdalom változik és ide-oda vándorol 

 

A Lyme-kór egy másik jellemzője a vándorló fájdalom. Az ízületi és izomfájdalmak, a bizsergés, a szurkálás, a zsibbadás és az égő érzés gyakran jönnek-mennek, illetve vándorolnak a testben. Például az ízületi fájdalom egyik nap a térdben jelentkezik, három nappal később a vállban, két napra rá pedig a bokában. Ugyanez igaz a Lyme okozta neuropátiára, ha a baktérium kihat az idegekre, és ekkor a bizsergés, a szurkálás, a zsibbadás és az égő érzés vándorol a test különböző pontjai között. 

4. Nők esetében a tünetek súlyosbodhatnak a ciklus környékén 

A nők gyakran tapasztalják, hogy a Lyme tüneteik romlanak közvetlenül a menstruációjuk előtt, alatt vagy utána. A Lyme-kór tünetei a hullámzó ösztrogén és progeszteron szintekkel együtt változnak. 

5. A tünetek javulnak, amikor más betegségekre szed gyógyszert 

A páciensek beszámolói szerint, ha valami egyéb, a Lymetól független betegségre antibiotikumot szednek, (például felsőlégúti vagy húgyúti fertőzésre), akkor a gyógyszerszedés alatt gyakran sokat enyhülnek a tünetek, majd utána ismét felerősödnek. Ennek a fordítottja is létezik, amikor valaki sokkal rosszabbul lesz és minden tünete felerősödik az antibiotikum szedése alatt. Ezt úgy hívják, hogy Jarish-Herxheimer reakció, amikor a Lyme baktériumok pusztulnak és átmenetileg súlyosbodnak a tünetek.  

6. Laborvizsgálat igazolta a fertőzést

A hatodik és végső szempont, amely eldönti, hogy Lyme-kór okozza-e a tüneteket egy Western Blot nevű vérvizsgálat elvégzése. Az USA-ban több mint 100 féle, a világon pedig 300 féle Lyme törzs létezik.

Bár számos különböző laboratóriumi vizsgálat létezik a Lyme-kór diagnosztizálására, (ELISA teszt, Western Blot, PCR (DNA) teszt vagy alkalomadtán egy kitenyésztés), ezeknek a teszteknek mind megvannak az előnyeik és a hátrányaik, és előfordulhat, hogy a teszt nem elég érzékeny a baktérium kimutatásához. Azonban a Western Blotban van öt Lyme specifikus fehérjegyűrű: a 23, 31, 34, 39 és 83/93 kdA gyűrűk. Ezek jelenléte plusz a fenti tünetek megléte (az egyéb betegségek alapos kizárása után) a Lyme-kór jellemzői. A Lyme-folt megjelenése is a betegség egyik klasszikus tünete és ilyenkor nem is szükséges a pozitív laborlelet, de az esetek kevesebb mint felénél nem alakul ki a Lyme-folt, vagy olyan helyen van, ahol nehéz észrevenni.  

Friss cikkek rendszeresen.

Kövessen minket a Facbookon!

 • White Facebook Icon