Eckhart Erzsébet

Eckhart Erzsébet

​Pszichológus vagyok, és funkcionális táplálkozással, életmóddal foglalkozom. Másfél évtizedig Svájcban éltem, ott jártam egyetemre. Serdülő korom óta szenvedélyesen érdekel a szerves kémia, biokémia és a biológia, jártam biológia szakra, és mivel az ember testi-lelki működése több szempontból érdekelt Magyarországra visszatérve ismét pszichológiára, ahol a klinikai mellett vallás- és családpszichológiára specializálódtam.

 

A természettudományos érdeklődés mellett valószínű édesapám súlyos cukorbetegségének volt köszönhető, hogy folyamatosan figyelemmel követtem minden információt, kutatást, ami a táplálkozásról és annak testi-lelki egészségre, lelkiállapotra és a társas kapcsolatokra való kihatásairól szólt. Első férjem Indonéziából származott, az indonéz közeggel való kapcsolat, ill. az indonéziai tapasztalatok is ráirányították a figyelmemet egy sokkal természetesebb táplálkozás, életmód (és nevelés) hatására az egészség javulására.

 

Az engem leginkább foglalkoztató terület a pszichoszomatika, annak a kérdése, hogy a stressz, az emberi kapcsolatok és az életmódtényezők miként befolyásolják a testi-lelki egészséget, illetve a traumatizáció, mely mind a családi kapcsolatok struktúrájában, mind az egyén testi-lelki alkatában, beleértve az anyagcsere működését, okoz különleges mintázatokat.

 

Pszichológia szakdolgozatomat a bizalom, testi-lelki egészség és vallásosság közötti kapcsolatról írtam, kutatásom a SOTE-val együttműködésben az azóta elhunyt Kopp Mária tanárnő segítségével, az általa vezetett kutatássorozathoz (HUNGAROSTUDY) csatlakozva végeztem. Amikor lehetőség adódott, elvégeztem egy funkcionális táplálkozás képzést is, ez az általános egészségmegőrzéshez szükséges táplálkozási irányelveken messze túlmenően alapvetően természetes módszerekkel, a táplálkozás és életmód területén történő beavatkozással teszi lehetővé sok krónikus betegség esetén az egészség célzott javítását, némely esetben a helyreállítását is.

 

Gyakran járok Németországban, rendszeresen veszek részt szakmai konferenciákon és képzéseken, a német IFMS Intézet (Institut Funktionelle Medizin und Stressmedizin) által képzett funkcionális orvoslás és stresszorvoslás tanácsadó vagyok. 6 gyerekem van, a legidősebb 34, a legfiatalabb 13 éves.