Hisztamin

Mi a hisztamin?

A hisztamin egy szöveti hormon, szélesen szerteágazó hatásokkal, kapcsolatokkal. Sokféle fontos, jótékony szerepe van. Ugyanakkor, biológiai ill. pszichológiai egyensúlyvesztés esetén komoly testi és pszichés tüneteket tud okozni. A hisztamin túlzott termelődése, lebontásának nehézségei, illetve a lebontásához szükséges mikrotápanyagok hiánya áll mindenfajta allergiás, gyulladásos jelenség, ill. a szorongás összes testi tünetének hátterében.

Hiszamin

A hisztamin forrásai

 

 • Hisztamin keletkezik a baktériumok által lefolytatott bomlási folyamatok, pl. az erjedés során. Friss ételek, húsok hisztamin tartalma a tárolás során rohamosan nő.

 • Hisztamint termel nagy mennyiségben a bélflóra is, amikor bizonyos baktériumok telepednek meg a bélrendszerben.

 • Hisztamint szabadítanak fel a szervezetben stressz esetén, főleg alacsonyabb kortizol szint mellett, masztociták, bazofil fehérvérsejtek, limfociták, neuronok és a gyomornyálkahártya sejtjei. Ennek jelentős szerepe van az emésztő-, az ideg- és az immunrendszer működése szempontjából is.

A masztociták jellegzetessége, hogy a citoplazmájában található nagyméretű hólyagok hisztamint és heparint tartalmaznak. A sejten kívüli térben kollagén rostok láthatóak.

A hisztamin bontása

A hisztamin bontása: A hisztamint bontja a diaminoxidáz (DAO) enzim és, a metiltranszferáz enzim általi metilálás után, a monoamidoxidáz (MAO) enzim.

 

A DAO enzim rezet tartalmaz, főleg a vékonybél, máj és fehérvérsejtekben található, a placenta nagy mennyiségben termeli. Kofaktorai a 6-hidroxidopa és a piridoxálfoszfát (B6-vitamin), és a C-vitamin.

 

A hisztamin nagy részét, elsősorban a központi idegrendszerben a metiltranszferáz enzim bontja. Alulmetiláltság esetén nem áll kellő mennyiségű S-adenozil metionin (SAM) rendelkezésre, ez is okozhatja a hisztamin vérben történő felszaporodását. Az alulmetiláltság hátterében állhatnak mikrotápanyaghiányok is, mint pl. a magnézium hiányán túl, az emésztőrendszer pl. stressz miatti érintettségéből kifolyólag kialakult B12-vitamin hiány.

Hisztamin receptor

Hisztamin csatlakozik a hisztamin receptorhoz.

A hisztamin pozitív hatásai

 

A hisztamint tartalmazó ételek egy része kifejezetten magas mikrotápanyagtartalmú, ezen kívül az étrendből bevitt hisztamin a gyomorsav szintet is növeli, ami fontos a fehérje emésztése, az egyébként hisztamint termelő patogén baktériumok elpusztítása, és a B12 vitamin felszívódásának szempontjából is, de az ételekben található mikrotápanyagok kiszabadítása a növényi, állati sejtekből is csak magasabb gyomorsav mellett valósul meg. Nem véletlenül tartoznak a hisztamint tartalmazó ételek az egyébként legkedveltebb csemegék közé, ld. pl. mediterrán ételek (Érett sajtok, paradicsom, érlelt sonka, vörösbor). 

 

Egyéb pozitív hatások:

 

 • Segíti a gyomorsav termelődését, ezzel a gyomor működését és az emésztést 

 • Tágítja az ereket, csökkenti a vérnyomást

 • Szabályoza az alvás-ébrenlét ciklusát, éberré tesz

 • Kontrolálja az étvágyat, csökkenti a testsúlyt

 • Javítja a tanulási készséget és a memóriát, növeli az intelligenciát

 • Szabályozza a sejtdifferenciálódást és növekedést

 • Szabályozza a neuroendokrin- és az immunrendszert

 • Gyorsítja a sebgyógyulást 

A hisztamin negatív hatásai

 

A hisztamin árnyoldalai akkor mutatkoznak meg, ha a bevitt és megtermelt hisztamin összességében lényegesen meghaladja a DAO ill. metiltranszferáz enzimek hisztaminbontó kapacitását.

 

További negatív hatásai, hogy fokozza a simaizomszövetek görcskészségét (gyomor- bélrendszer, tüdő, méh), tágítja az ereket (pirosodás, viszketés, ödéma, vérnyomásesés) és növeli az érfalak áteresztő képességét. 

 

A hisztamin metabolizmushoz kapcsolódóan létrejövő tünetképződés formái nem minden esetben különíthetőek el tisztán egymástól, ezek alapján beszélünk egyes esetekben hisztamin intoleranciáról vagy masztocita aktivációs szindrómáról (MCAS) / masztocitózisról. Mind a tüneteket tekintve, az okokat tekintve nagy az átfedés a három probléma esetén és így a tünetmentességhez vezető út is hasonló. 

 

Az itt leírt információk nem helyettesítik az orvosi diagnózist, és nem is jelentenek útmutatást semmiféle betegség kezelésére.

 

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a HealWays Kft. jogosult. A szöveg felhasználása és másolása csak a HealWays Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.

Friss cikkek rendszeresen.

Kövessen minket a Facebookon!