Hisztamin

Mi a hisztamin?

A hisztamin egy szöveti hormon, szélesen szerteágazó hatásokkal, kapcsolatokkal. Sokféle fontos, jótékony szerepe van. Ugyanakkor, biológiai ill. pszichológiai egyensúlyvesztés esetén komoly testi és pszichés tüneteket tud okozni. Mindenfajta allergiás, gyulladásos jelenség, ill. a szorongás összes testi tünetének hátterében a hisztamin túlzott termelődése, lebontásának nehézségei, illetve a lebontásához szükséges mikrotápanyagok hiánya áll.

A hisztamin forrásai

 • Hisztamin keletkezik a baktériumok által lefolytatott bomlási folyamatok, pl. az erjedés során. Friss ételek, húsok hisztamin tartalma az tárolás során rohamosan nő.

 • Bizonyos baktériumok a bélrendszerben történő megtelepedése esetén a bélflóra is képes nagy mennyiségű hisztamint termelni.

 • A szervezetben stressz esetén, főleg alacsonyabb kortizol szint mellett, masztociták, bazofil fehérvérsejtek, limfociták, neuronok és a gyomornyálkahártya sejtjei szabadítanak fel hisztamint, ennek jelentős szerepe van az emésztő-, az ideg- és az immunrendszer működése szempontjából is. 

 

A hisztamin bontása: A hisztamint a diaminoxidáz (DAO) enzim és a metiltranszferáz enzim általi metilálás után a monoamidoxidáz (MAO) enzim bontja. A DAO enzim rezet tartalmaz, főleg a vékonybél, máj és fehérvérsejtekben található, a placenta nagy mennyiségben termeli. 

 

Kofaktorai a 6-hidroxidopa és a piridoxálfoszfát (B6-vitamin), és a C-vitamin. A hisztamin nagy részét elsősorban a központi idegrendszerben a metiltranszferáz enzim bontja, alulmetiláltság esetén nem áll kellő mennyiségű S-adenozil metionin (SAM) rendelkezésre, ez is okozhatja a hisztamin vérben történő felszaporodását. Az alulmetiláltság hátterében mikrotápanyaghiányok, mint pl. a magnézium hiányán túl, az emésztőrendszer pl. stressz miatti érintettségéből kifolyólag kialakult B12-vitamin hiány is állhat. 

A hisztamin pozitív hatásai

 

 • Segíti a gyomorsav termelődését, ezzel a gyomor működését és az emésztést 

 • Tágítja az ereket, csökkenti a vérnyomást

 • Szabályoza az alvás-ébrenlét ciklusát, éberré tesz

 • Kontrolálja az étvágyat, csökkenti a testsúlyt

 • Javítja a tanulási készséget és a memóriát, növeli az intelligenciát

 • Szabályozza a sejtdifferenciálódást és növekedést

 • Szabályozza a neuroendokrin- és az immunrendszert

 • Gyorsítja a sebgyógyulást 

A hisztamin negatív hatásai

 

A hisztamin árnyoldalai akkor mutatkoznak meg, ha a bevitt és megtermelt hisztamin összességében lényegesen meghaladja a DAO ill. metiltranszferáz enzimek hisztaminbontó kapacitását. A hisztamin fokozza a simaizomszövetek görcskészségét (gyomor- bélrendszer, tüdő, méh), tágítja az ereket (pirosodás, viszketés, ödéma, vérnyomásesés), növeli az érfalak áteresztő képességét. 


A hisztamin metabolizmushoz kapcsolódóan létrejövő tünetképződés formái nem minden esetben különíthetőek el tisztán egymástól, ezek alapján beszélünk egyes esetekben hisztamin intoleranciáról vagy masztocita aktivációs szindrómáról (MCAS) / masztocitózisról. Mind a tüneteket tekintve, mind az okokat tekintve nagy az átfedés a 3 probléma esetén, a tünetmentességhez vezető út is hasonló.

Kapy u. 32 Budapest 1025

Tel: +36 30 390 3986

 • White Facebook Icon