Hisztamin intolerancia

Mi a hisztamin intolerancia?

A hisztamin intolerancia (más néven hisztaminózis) egy bonyolult, különböző szervrendszereket érintő állapot, színes, egyénileg nagyon eltérő tünetekkel. A tünetek színességük ellenére jellemző mintákat mutatnak. A hisztamin intolerancia tüneteinek kiváltó tényezői lehetnek egyes élelmiszerek, gyógyszerek, vegyszerek, valamint pszichés stresszt követően jellemző a tünetek erősödése.

 

A tüneteket okozó élelmiszerek elhagyása az étrendből legfeljebb rövid távon hoz enyhülést. A hisztamin intolerancia valódi, tartós megoldása komplex, személyre szabott megközelítéssel érhető el. Ennek részei az esetleges krónikus fertőzések felderítése és rendezése, az emésztőrendszer regenerációja, a hisztamin bontásához szükséges biokémiai útvonalak célzott támogatása, ill. a hisztamint termelő immunsejtek túlzott aktivitását kiváltó hormonális hatások rendezése.

Mik a hisztamin intolerancia tünetei?

 

Gasztrointesztinális tünetek:

 

  • Gyomorgörcsök, IBS

  • Hányinger, hányás

  • Puffadás

  • Reflux, savasodás érzés

  • Hasmenés, ritkábban székrekedés

  • Nyáktermelés

  • Morbus Crohn betegeknél is gyakran áll fenn 


 

Bőrgyógyászati problémák:

 

  • Csalánkiütés, ekcéma [1], neurodermitisz

  • Lokális ödéma (pl. száj környékén)

A hisztamin intolerancia tünete lehet a csalánkiütés.


 

Szív-érrendszeri tünetek:

 

  • Szapora szívverés, extraszisztolék

  • Vérnyomásesés, esetenként magas, vagy ingadozó vérnyomás

  • Szédülés, ájulás

  • Ödémásodás

 

Pszichés, pszichiátriai tünetek:

 

  • Elpirulás, szorongás, pánikroham

  • Furcsa érzések, üresség érzése, deperszonalizáció, derealizáció

 

Allergológiai, immunológiai tünetek:

 

  • Torokfájás, köhécselés, gyakori torokköszörülés

  • Bedugult orr, orrfolyás, orrpolipok, krónikus melléküreggyulladás

  • Aszthma bronchiale (exogén, tehát pollen, állatszőr, penészgomba által kiváltott, vagy endogén, tehát ismert ok nélküli, de bor, sajt vagy tonhal fogyasztását követve)

  • Gyógyszerallergia egyes esetei

  • A véráramba kerülő hisztamin anafilaxiás sokkot is okozhat, például rázkódás hatására

 

Nőgyógyászati tünetek:

 

  • Menstruációs fájdalmak, görcsök

 

Egyéb:

 

  • Fejfájás, migrén

  • Alsó szemhéj duzzanata

Mik állnak a háttérben?

 

A hisztamin intolerancia kialakulásában a következő, részben egymást kölcsönösen erősítő problémák játszhatnak szerepet:

 

  • Gyenge gyomorműködés, alacsony gyomorsav - csökkent hatékonyságú fehérjeemésztés: Az emésztetlen fehérje rothadásnak indul a bélben.

  • Emésztőenzim hiányok: Hasnyálmirigy, epesavak, a háttérben gyakran erős stresszterhelés, vagy krónikus infekció kapcsán a Vagus ideg csökkent működése áll.

  • Bélflóra eltérések: Erős tünetképződés gyakran jelenik meg antibiotikus kezeléseket követően.

  • Hiányos étrend, mikrotápanyag hiány: A hisztamin enzimatikus bontási útvonalai mikrotápanyag- és vitamin igényesek. 

  • Immunológiai problémák: A háttérben gyakran vannak jelen krónikus infekciók.

  • Endokrin problémák: A szteroid anyagcsere zavarai - ösztrogéndominancia, progeszteron, kortizol alacsony szintje is állhatnak.

  • B12-vitamin-, folsav-, magnéziumhiány (A B12 hiány hátterében előfordulhat vegán táplálkozás is)

  • D-vitamin hiány

  • Mitokondriális működészavarok: A háttérben általában szintén krónikus infekciók, mikrotápanyag-, vitaminhiányok állnak.

  • Lyme-kór

Masztocita: Citoplazma (zöld), hisztamint tartalmazó hólyagok (kék), sejtmag (barna). A fénykép egy transzmissziós elektronmikroszkóppal készült, a színek utólag lettek hozzáadva.

Milyen élelmiszerek okoznak tüneteket?

 

A hisztamin hőstabil, a sütés, főzés nem semlegesíti. Hisztamint tartalmazó ételek:

 

  • Sajtok, savanyított tejtermékek (nyers tejből készült, ill. hosszan érlelt sajtok a legtöbbet)

  • Vörösbor, pezsgő, fehérbor, sör (Az alkohol blokkolja a hisztamint bontó DAO enzim működését is, ezért fokozott tünetképződést okozhat)

  • Szárított, érlelt, füstölt, konzervált hal és halszószok, tonhal (hisztidinben gazdag, amiből gyorsan sok hisztamin keletkezik a nagy test miatt lassú lehűlés közben), pl. makréla, szardínia, hering, lazac 

  • Szárított, füstölt és feldolgozott húsáru (pl. szalámi), sonka, virsli, szalonna

  • Savanyú káposzta, kovászos uborka, és más savanyított ételek

  • Borecet, balzsamecet

  • Ementáli, camembert, rokfort, gouda, cheddar, penészes és füstölt sajtok

  • Mustár, ketchup, szójaszósz

  • Csokoládé, kakaó (tiramin, feniletilamin), kávé, fekete tea

  • Élesztővel készült kenyér és sütemények

  • Diófélék, mogyoró, napraforgómag

 

Hisztamin kibocsátást okoznak:

 

  • Bizonyos zöldségek: Paradicsom, spenót, padlizsán, avokádó, borsó, lencse, bab

  • Bizonyos gyümölcsök: Eper, málna, banán, papaya, kivi, ananász, mangó, grapefruit, mandarin, körte 

  • A tenger gyümölcsei csakis hosszabb szállítás és tárolás után (frissen nem okoznak hisztamin kibocsátást) 

  • Az acetaldehid, az alkohol bomlásterméke is okozhat masztocitákból való hisztamin kibocsátást. Azoknál akiknek genetikailag kevesebb acetaldehid dehidrogenáz enzim áll rendelkezésére (pl. az ázsiaiak többsége, ill. nők általában), ez okozza a kipirosodást is. 

  • Pollenasszociált ételallergiák esetén okozhatnak tüneteket: Alma, mogyorófélék, sárgarépa, szója, kivi, füge (nyírfapollen allergia), zeller, fehér üröm, kamilla, napraforgó és napraforgóméz, ánizs, kapor, édeskömény, koriander, kömény és petrezselyem (fekete üröm allergia)

 

Egy átfogó összefoglalás a hisztamin problematikájához elérhető német nyelven: R. Jarisch, Histaminintoleranz und Seekrankheit, Thieme (2013, 3. kiadás) [2].

Hogyan befolyásolja a táplálkozás a hisztamin intoleranciát?

 

A tüneteket okozó élelmiszerek elhagyása az étrendből csak rövid távon jelent megoldást. A hisztamint tartalmazó ételek tartós kerülése nem eredményez tartós tünetmentességet a hisztamin intolerancia valódi okainak megszüntetése nélkül, mivel a hisztaminban gazdag ételek egy része pont a tápanyagokban leggazdagabbak. Ezek kizárása a szervezet mikrotápanyag hiányának súlyosbodásához, az állapot lassú romlásához vezet. Hosszabb távon az emésztőrendszer regenerációját célzó intézkedések mellett a minőségi, speciális tápanyagokban legdúsabb ételek megfelelő mennyiségű bevitele elengedhetetlen feltétele a tünetmentességnek. Ezek a tápanyagok teszik lehetővé a szervezet megfelelő biokémiai folyamatainak a lezajlását, így például a hisztamint bontó enzimatikus folyamatok működését is. 

 

A tüneteket kiváltó élelmiszerek különböző mechanizmusokon keresztül hatnak:

 

  • Allergiák

  • Intoleranciák (IgG vagy IgE antitestek)

  • Puffadás okozó élelmiszerek (FODMAP rostok) révén

  • A közvetlen hisztamin tartalom révén

  • Esetenként egyes enzimeket blokkoló, vagy a szervezet valamelyik biokémiai folyamatába való beavatkozásánkeresztül (pl. az alkohol gátolja a DAO enzimet)

  • Egyes fennálló krónikus infekciók esetén baktériumokat pusztító hatóanyagok is válthatnak ki hisztaminos reakciókat is (Jarisch-Herxheimer reakció).

 

Egy nem megfelelő minőségű étrend következtében fellépő mikrotápanyag hiányokat súlyosbítja, hogy ezekben az állapotokban általában az emésztőrendszer működése is gyenge (Pl. alacsony gyomorsavszint esetén, aminek háttérben állhat a stressz is). A gyomorsav, és emésztőenzim hiányok emellett patogén, hisztamint termelő bélbaktériumok szaporodásához is vezetnek. A mikrotápanyag hiány eleinte rejtett folyamatként zajlik, miközben a szervezet ellenálló képessége lassan csökken. 

 

A mikrotápanyaghiány következtében súlyosbodó hisztamin intolerancia egy ördögi kört képez. A mikrotápanyag hiányok fokozódása, és a sérült szervezet biokémiai funkcióinak lassú romlásának következtében a szervezet egyre több élelmiszerre lesz érzékeny. Így az étrend egyre szűkül, a mikrotápanyag hiány fokozódik és ezáltal a szervezet egyre érzékenyebbé válik hisztamin tartalmú ételekre. 

 

A hisztamin intoleranciában érintettek szervezete a bélrendszeri, ill. immunológiai problémák miatt jellemzően a hisztamintól függetlenül is egy sor élelmiszert nem tolerál. Végeredményben, sokan eljutnak addig a pontig, hogy már csak rizst és krumplit esznek.

Hogyan lehet segíteni a hisztamin intolerancián?

 

A hisztamin intolerancia megoldása során érdemes megkülönböztetni rövid és hosszú távú megoldásokat. Rövid távon valóban segíthet a tüneteken a hisztamint tartalmazó, vagy felszabadító ételek elkerülése. Ismertek bonyolult listák, táblázatok hisztamin szempontjából különböző besorolású ételekkel (ld. tüneteket okozó élelmiszerek). 

 

Hosszabb távon egy olyan stratégia szükséges, aminek része a mikrotápanyag pótlás és így a hisztamint tartalmazó, vagy felszabadító ételeket fokozatos visszavezetése. Az egyéni érzékenységet kiváltó ételeket csak lassan szabad visszavezetni, a szervezet regenerációjával párhuzamosan, mindig az aktuális egyéni érzékenységre való tekintettel.

 

A hisztamint tartalmazó ételeknek sok a poztiv hatása, egy része kifejezetten magas mikrotápanyag tartalmú. Az étrendi hisztamin a gyomorsav szintet is növeli, ami javítja a fehérje emésztését, segíti az egyébként hisztamint termelő is patogén baktériumok elpusztítását, és a B12 vitamin hasznosulását is.

 

A hisztamin intolerancia problematikája, biológiai háttere a gyakorlatban gyakran összemosódik a masztocita aktivációs szindrómával (MCAS), így a megoldások is hasonlóak. A konkrét protokollokról és segítő hatóanyagokról a MCAS cikkben található további információ.

 

A hisztamin intolerancia tünetmentessé tehető, a szervezet stabil működése fenntartható, még komolyabb fizikai vagy pszichés terhelés mellett is: Célzott, részben laboreredmények figyelembe vételével kialakított étrendi, életmód- és táplálékkiegészítési protokollok, és az emésztőrendszer regenerációja segítségével a szervezet vitamin- és mikrotápanyag szintje javul. Az emésztőrendszer funkcióinak, a bélflórának a rendezése türelmet igényel ugyan, de a legtöbb esetben elérhető egy stabil, gyógyszermentes állapot.


 

Egyéb összefüggések


A hisztamin metabolizmushoz kapcsolódóan létrejövő tünetképződés formái nem minden esetben különíthetőek el tisztán egymástól, ezek alapján beszélünk egyes esetekben hisztamin intoleranciáról, masztocita aktivációs szindrómáról (MCAS), vagy masztocitózisról. A masztocitózis a masztocita aktivációs szindróma egy esete, a két fogalom gyakran keveredik.  A masztocitózis  során a bőrben, vagy egyes szervekben nagyobb mennyiségű masztocita halmozódik fel. Okát a tudomány ismeretlennek tekinti. Összefüggéseket az IgE mediált allergiákkal, pszichés és pszichiátriai megbetegedésekkel, ill. alacsony D-vitamin szinttel is találtak [3].

A hisztamin intolerancia esetén a hisztamin forrása az étel, míg MCAS esetén ezért a bél körüli immunszövetekben található masztociták és a bélflóra tehetők felelőssé. Tehát, egy frissen elkészített brokkoli, vagy más, puffasztó hatású ételt tartalmazó étkezés után jelentkező hisztaminos tünetek hátterében nem az étel hisztamintartalma áll. Ugyan a puffadás hátterét a hisztamin intoleranciához hasonlóan az emésztőenzimek hiánya, és patogén baktériumok elszaporodása jelentik, de MCAS esetén a hisztamin eredete a beleket körülölelő, masztocitákban gazdag immunszövet. A masztociták a puffadás hatására fizikailag összenyomódnak, ez az a fizikai inger, ami a hisztamin kibocsátást kiváltja.

 

Forduljon szakembereinkhez!


A hisztamin érzékenységen lehet javítani. Személyre szabott táplálkozási és életmód protokoll kidolgozásához forduljon szakembereinkhez.

Források:

[1] "Evidence for a Reduced Histamine Degradation ... - PubMed." https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16675339/

[2] "Histaminintoleranz - Histamin und Seekrankheit - Google Books." https://books.google.com/books/about/Histaminintoleranz_Histamin_und_Seekrank.html?id=rq0p6cjPOq0C

[3] "Multidisciplinary Challenges in Mastocytosis and How ... - NCBI." 18 Jun. 2019, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6627900/

Az itt leírt információk nem helyettesítik az orvosi diagnózist, és nem is jelentenek útmutatást semmiféle betegség kezelésére.

 

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a HealWays Kft. jogosult. A szöveg felhasználása és másolása csak a HealWays Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.

Friss cikkek rendszeresen.

Kövessen minket a Facbookon!

  • White Facebook Icon