Hisztamin intolerancia a szó szoros értelmében nem létezik.

Hisztamin intolerancia ugyanannyira nem létezik, mint ahogyan a többi, a szervezet saját maga által termelt hormonra se létezik intolerancia (pl., szteroid vagy peptid hormonra). Ezzel szemben, más kívülről bevitt anyagokra létezik intolerancia, így pl. fruktózra, laktózra. A hisztamin a szervezetben folyamatosan termelődik és bomlik, a kívülről bevitt hisztamin normális esetben nem jelent problémát, ellenkezőleg, nagyon sok előnnyel jár.

Annak ellenére, hogy véleményünk szerint hisztamin intolerancia nem létezik, használni fogjuk ezt a kifejezést e komplex jelenség leírására.

Mi az a hisztamin?

A hisztamin intolerancia mögött meghúzodó folyamatok megértéséhez segíthet, ha megértjük a hisztamin testünkben betöltött szerepét. A hisztamin egy szöveti hormon, amely a hisztidin aminosavból keletkezik a hisztidin dekarboxiláz enzim és B6 vitamin segítségével. Ez a folyamat sok növényi és állati szervezetben lezajlik. A hisztamin az élővilágban egy széles körben elterjedt, elképesztően sokoldalú, életfontosságú hormon, nincs élet-vagy sejtfunkció, amire ne lenne kihatással az életünk első pillanatától kezdve: a petesejt nem ágyazódik be a méhbe hisztamin hiányában, egyes állatfajoknál a peteérés kiváltása is hisztamin hatására történik. A hisztaminnak szervezetünkben neurotranszmitter szerepe is van mind a központi, mind a perifériás idegrendszerben.

A szervezetünkben a hisztamin a sejtekre főként 4 receptortípuson hat [1].

H1 receptorok: 

  • A bél, a hörgők és a méh simaizom szövetek összehúzódását okozza
  • A kis vénák falát összehúzza, az artériák falát tágítja
  • Idegsejtek: fájdalom, viszketés
  • Központi idegrendszer: az éberség fokozása
  • Petefészkek: ösztrogén kibocsátás
  • Méh: a petesejt beágyazódását támogatja

H2 receptorok:

  • A gyomornedvek kiválasztódásának a serkentése
  • A szívverés, a szívteljesítmény fokozása
  • Az izmok feszülésének fokozása
  • Az immunvédekezés fokozódása

H3 receptorok:

  • A H1 receptorokhoz hasonlóan az éberség és a koncentráció fokozása
  • A perifériás idegrendszerben a szerotonin, a GABA, ill. az acetilkolin kibocsátás gátlása
  • A központi idegrendszerben az éhség és szomjúság érzésének a szabályozása

H4 receptorok:

  • A sejtes immunvédekezés fokozása
  • A bőrsejtek gyulladásos készültségének fokozása

A hisztamin bontása:

A hisztamint a diamin oxidáz (DAO) enzim és a hisztamin-N-metiltranszferáz (HNMT) enzim bontja.

A DAO enzim rezet tartalmaz, kofaktorai a 6-hidroxidopa, a piridoxálfoszfát (B6-vitamin) és a C-vitamin.

A hisztamin nagy részét elsősorban a központi idegrendszerben a metiltranszferáz enzim bontja. Ez a folyamat is sok mikrotápanyagot igényel, egyebek mellett magnéziumot, cinket, folsavat és B12 vitamint.

Mi a hisztamin intolerancia?

A hisztamin intoleranciának nevezett állapot (más néven hisztaminózis) bonyolult, különböző szervrendszereket érint, és színes, egyénileg nagyon eltérő tünetekkel jár. A tünetek színességük ellenére jellemző mintákat mutatnak. A tünetek kiváltó tényezői lehetnek egyes élelmiszerek, gyógyszerek, vegyszerek, valamint pszichés stresszt követően is jellemző a tünetek erősödése.

A hisztamin intolerancia nem diagnózis, hanem a tünetek összefoglalására szolgáló fogalom/leírás, az érintettek gyakran reagálnak tünetekkel bizonyos élelmiszerekre, melyek vagy hisztamint tartalmaznak, vagy blokkolnak egyes hisztamint bontó útvonalakat, vagy akár puffasztanak (FODMAP rostok).

A hisztamin intoleranciának nevezett tünetképződés hátterében sok esetben a masztociták, magyarul hízósejtek túlzott aktivitása áll. Gyakran áll fenn gyulladt bélfal és mikrotápanyag hiány is. A tüneteket okozhatják a hisztamint bontó két enzimatikus útvonal deficitei, tehát diamin-oxidáz (DAO) enzimhiány is, illetve a DAO enzim termelődéséhez szükséges mikrotápanyagok hiánya (C-vitamin, B6-vitamin, réz, mangán) csakúgy, mint a Hisztamin-N-metiltranszferáz (HNMT) enzim működéséhez szükséges mikrotápanyagok hiánya (B12, folsav, magnézium, cink). Csökkent enzimaktivitás hátterében előfordulhatnak genetikai tényezők is, ezek hajlamosíthatnak egyes embereket tünetképződésre. Megfelelő tápanyag ellátás esetén ezek nem jelennek meg, mivel egy-egy adott funkció ellátására a szervezet általában több útvonalat tart fenn, így a hisztamin bontására is 2 enzimrendszer áll rendelkezésre.

A tüneteket okozó élelmiszerek elhagyása az étrendből legfeljebb rövid távon hoz enyhülést. A hisztamin intolerancia valódi, tartós megoldása komplex, személyre szabott megközelítéssel érhető el. Ennek részei az emésztőrendszer regenerációja, a hisztamin bontásához szükséges biokémiai útvonalak célzott támogatása, ill. a hisztamint termelő immunsejtek túlzott aktivitását kiváltó hormonális hatások rendezése, szükség esetén a háttérben álló krónikus fertőzések felderítése és az ellenük való fellépés.

Hisztamin intolerancia

Hisztamint tartalmazó ételek és italok

Mik a hisztamin intolerancia tünetei?

Az egyéni érzékenység nagyon különböző. Egyes betegek nem tolerálnak semmilyen mennyiségű hisztamint az ételekben, míg mások csak a legmagasabb hisztamin tartalmú ételekre érzékenyek [2]. Vannak, akik csak bizonyos hisztamin tartalmú ételekre reagálnak, a többire nem, vagy az is előfordul, hogy csak a kifejezetten puffasztó ételekre reagálnak a hisztamin intolerancia tüneteivel. Ezen belül is más-és más ételek okozhatják a tüneteket. A legsúlyosabb esetekben a betegek a legkisebb mennyiségben sem tolerálják a hisztamint, ahogy semmi mást sem, ami csak a legkisebb mértékben is puffasztást keltene.

Gasztrointesztinális tünetek:

  • Gyomorgörcsök, IBS
  • Hányinger, hányás
  • Puffadás
  • Reflux, savasodás érzés
  • Hasmenés, ritkábban székrekedés
  • Nyáktermelés
  • Morbus Crohn betegeknél is gyakran áll fenn

Bőrgyógyászati problémák:

  • Csalánkiütés, ekcéma [3], neurodermitisz
  • Lokális ödéma (pl. száj környékén)

hisztamin intolerancia tünete, csalánkiütés

A hisztamin intolerancia tünete lehet a csalánkiütés.

Szív-érrendszeri tünetek:

  • Szapora szívverés, extraszisztolék
  • Vérnyomásesés, esetenként magas vagy ingadozó vérnyomás
  • Szédülés, ájulás
  • Ödémásodás

Pszichés, pszichiátriai tünetek:

  • Elpirulás, szorongás, pánikroham
  • Furcsa érzések, üresség érzése, deperszonalizáció, derealizáció

Allergológiai, immunológiai tünetek:

  • Torokfájás, köhécselés, gyakori torokköszörülés
  • Bedugult orr, orrfolyás, orrpolipok, krónikus melléküreggyulladás
  • Aszthma bronchiale (exogén, tehát pollen, állatszőr, penészgomba által kiváltott, vagy endogén, tehát ismert ok nélküli, de bor, sajt vagy tonhal fogyasztását követve)
  • Gyógyszerallergia egyes esetei
  • A véráramba kerülő hisztamin anafilaxiás sokkot is okozhat, például rázkódás hatására

Nőgyógyászati tünetek:

  • Menstruációs fájdalmak, görcsök

Egyéb:

  • Fejfájás, migrén
  • Alsó szemhéj duzzanata

hisztamin intolerancia tüneteihisztamin intolerancia tünetei

A hisztamin intolerancia tünetei testszerte jelentkezhetnek. 

Mik állnak a háttérben?

A hisztamin intolerancia kialakulásában a következő, részben egymást kölcsönösen erősítő problémák játszhatnak szerepet:

  • Gyenge gyomorműködés, alacsony gyomorsav és emésztőenzim hiányok: a csökkent hatékonyságú fehérjeemésztés következtében az emésztetlen fehérjéket a bélben patogén baktériumok bontják, ezek némelyike közvetlenül is termel hisztamint.
  • A teljes emésztőrendszer, a gyomor, hasnyálmirigy stb. beidegzése a paraszimpatikus idegrendszer, tehát a Vagus ideg által történik, gyenge gyomorműködés, emésztőenzim hiány hátterében lehet krónikus stressz miatti gyengébb emésztőrendszeri beidegzés. A Vagus ideget a Lyme-kór kórokozói, a Borreliák is képesek károsítani, ezért jelenik meg a Lyme-kór is gyakran emésztőrendszeri tünetek, enzimhiányok, hisztamin intolerancia tüneteivel.
  • Erős tünetképződés gyakran jelenik meg antibiotikus kezeléseket követően, a jótékony baktériumok pusztulása, a bélflóra borulása teret enged a hisztamin termelő baktériumok szaporodásának. Ismételt vagy magasabb dózisú antibiotikumos kúrák hatóanyagai ezen felül kárt okozhatnak a mitrokondriumok működésében is, ami miatt megjelenhet általános szöveti energiahiány mellett a szteroid hormonok termelésének a csökkenése, ill. masztocita aktiváció és hisztamin intolerancia is.
  • Hiányos étrend, mikrotápanyag hiány: a hisztamin enzimatikus bontási útvonalai kiemelten mikrotápanyag és vitamin igényesek.
  • Immunológiai problémák: a hisztamint termelő hízósejtek fokozott aktivitásának háttérben gyakran vannak jelen krónikus infekciók, pl.  Lyme-kór, de előfordulhatnak fogászati gócok is.
  • Endokrin problémák: az ösztrogén magasabb szintje és a progeszteron ill. a kortizol hiánya a hisztamint kibocsátó hízósejtek fokozott aktivitását váltja ki.
  • B12-vitamin-, folsav-, magnéziumhiány mellett a hisztamin bontása nem megfelelő, a B12 hiány hátterében gyakran van gyomorsavhiány (reflux), de előfordulhat vegán táplálkozás következtében is.
  • D-vitamin hiány esetén a hízósejtek több hisztamint bocsátanak ki.
  • Mitokondriális működészavarok: a háttérben általában szintén krónikus infekciók, mikrotápanyag-, vitaminhiányok állnak, emellett toxikus fém terhelések, esetenként gyógyszerhatóanyagok toxikus hatása vagy egyéb mérgezések is szerepet játszhatnak.

Hisztamin intolerancia hátterében álló problémák

A hisztamin intolerancia hátterében álló problémák

Milyen élelmiszerek okoznak tüneteket?

A hisztamin hőstabil, a sütés, főzés nem semlegesíti. Hisztamint tartalmazó ételek:

  • Sajtok, savanyított tejtermékek (nyers tejből készült, ill. hosszan érlelt sajtok tartalmazzák a legtöbbet)
  • Vörösbor, pezsgő, fehérbor, sör (az alkohol blokkolja a hisztamint bontó DAO enzim működését is, ezért fokozott tünetképződést okozhat)
  • Szárított, érlelt, füstölt, konzervált hal és halszószok, tonhal (hisztidinben gazdag, amiből gyorsan sok hisztamin keletkezik a nagy test miatt lassú lehűlés közben), pl. makréla, szardínia, hering, lazac
  • A tenger gyümölcsei csakis hosszabb szállítás és tárolás után (frissen nem)
  • Szárított, füstölt és feldolgozott húsáru (pl. szalámi), sonka, virsli, szalonna
  • Savanyú káposzta, kovászos uborka és más savanyított ételek
  • Borecet, balzsamecet
  • Ementáli, camembert, rokfort, gouda, cheddar, penészes és füstölt sajtok
  • Mustár, ketchup, szójaszósz
  • Csokoládé, kakaó (tiramin, feniletilamin), kávé, fekete tea
  • Élesztővel készült kenyér és sütemények
  • Diófélék, mogyoró, napraforgómag

hisztamint tartalmazó ételek és italok

 Sok étel válthat ki tüneteket. Például olyan nagyon kedveltek is, mint a sör, a bor, a kávé és a csokoládé.

Hisztamin kibocsátást okoznak:

  • Bizonyos zöldségek: paradicsom, spenót, padlizsán, avokádó, borsó, lencse, bab
  • Bizonyos gyümölcsök: eper, málna, banán, papaya, kivi, ananász, mangó, grapefruit, mandarin, körte
  • Az acetaldehid, az alkohol bomlásterméke is okozhat masztocitákból való hisztamin kibocsátást. Azoknál, akiknek genetikailag kevesebb acetaldehid dehidrogenáz enzim áll rendelkezésére (pl. az ázsiaiak többsége, ill. nők általában), ez okozza a kipirosodást is.
  • Pollenasszociált ételallergiák esetén okozhatnak tüneteket: alma, mogyorófélék, sárgarépa, szója, kivi, füge (nyírfapollen allergia), zeller, fehér üröm, kamilla, napraforgó és napraforgóméz, ánizs, kapor, édeskömény, koriander, kömény és petrezselyem (fekete üröm allergia)

Egy átfogó összefoglalás a hisztamin problematikájához elérhető német nyelven: R. Jarisch, Histaminintoleranz und Seekrankheit [4].

Hogyan befolyásolja a táplálkozás a hisztamin intoleranciát?

A hisztamint egyáltalán nem tartalmazó ételek listája nagyon rövid, ilyenek a teljesen tiszta víz, finomított zsírok, cukor és só. Ennek ellenére ismert jelenség, hogy egyes nagyon érzékeny embereknél esetenként egy pohár víz is okozhat tünetet.

A tüneteket okozó élelmiszerek elhagyása az étrendből csak rövid távon jelent megoldást. A hisztamint tartalmazó ételek tartós kerülése nem eredményez tartós tünetmentességet a hisztamin intolerancia valódi okainak megszüntetése nélkül, mivel a hisztaminban gazdag ételek egy része pont a tápanyagokban leggazdagabbak. Ezek kizárása a szervezet mikrotápanyag hiányának súlyosbodásához, az állapot lassú romlásához vezet. Hosszabb távon az emésztőrendszer regenerációját célzó intézkedések mellett a minőségi, speciális tápanyagokban legdúsabb ételek megfelelő mennyiségű bevitele elengedhetetlen feltétele a tünetmentességnek. Ezek a tápanyagok teszik lehetővé a szervezet megfelelő biokémiai folyamatainak a lezajlását, így például a hisztamint bontó enzimatikus folyamatok működését is.

A tüneteket kiváltó élelmiszerek különböző mechanizmusokon keresztül hatnak:

  • Allergiák
  • Intoleranciák (IgG vagy IgE antitestek)
  • Puffadás okozó élelmiszerek (FODMAP rostok) révén
  • A közvetlen hisztamin tartalom révén
  • Esetenként egyes enzimeket blokkoló vagy a szervezet valamelyik biokémiai folyamatába való beavatkozásán keresztül (pl. az alkohol gátolja a DAO enzimet)
  • Egyes fennálló krónikus infekciók esetén baktériumokat pusztító hatóanyagok is válthatnak ki hisztaminos reakciókat is (Jarisch-Herxheimer reakció)

Egy nem megfelelő minőségű étrend következtében fellépő mikrotápanyag hiányokat súlyosbítja, hogy ezekben az állapotokban általában az emésztőrendszer működése is gyenge (pl. alacsony gyomorsavszint esetén, aminek háttérben állhat a stressz is). A gyomorsav és emésztőenzim hiányok emellett patogén, hisztamint termelő bélbaktériumok szaporodásához is vezetnek. A mikrotápanyag hiány eleinte rejtett folyamatként zajlik, miközben a szervezet ellenálló képessége lassan csökken.

A mikrotápanyag hiány következtében súlyosbodó hisztamin intolerancia egy ördögi kört képez. A mikrotápanyag hiányok fokozódása, és a sérült szervezet biokémiai funkcióinak lassú romlásának következtében a szervezet egyre több élelmiszerre lesz érzékeny. Így az étrend egyre szűkül, a mikrotápanyag hiány fokozódik és ezáltal a szervezet egyre érzékenyebbé válik a hisztamin tartalmú ételekre.

A hisztamin intoleranciában érintettek szervezete a bélrendszeri, ill. immunológiai problémák miatt jellemzően a hisztamintól függetlenül is egy sor élelmiszert nem tolerál. Végeredményben sokan eljutnak addig a pontig, hogy már csak rizst és krumplit esznek.

Hogyan lehet segíteni a hisztamin intolerancián?

A hisztamin intolerancia megoldása során érdemes megkülönböztetni rövid és hosszú távú megoldásokat. Rövid távon valóban segíthet a tüneteken a hisztamint tartalmazó vagy felszabadító ételek elkerülése. Ismertek bonyolult listák, táblázatok hisztamin szempontjából különböző besorolású ételekkel (ld. tüneteket okozó élelmiszerek).

Hosszabb távon egy olyan stratégia szükséges, amelynek része a mikrotápanyag pótlás, és így a hisztamint tartalmazó vagy felszabadító ételek fokozatos visszavezetése. Az egyéni érzékenységet kiváltó ételeket csak lassan szabad visszavezetni a szervezet regenerációjával párhuzamosan, mindig az aktuális egyéni érzékenységre való tekintettel.

A hisztamint tartalmazó ételeknek sok a pozitív hatása, egy része kifejezetten magas mikrotápanyag tartalmú. Az étrendi hisztamin a gyomorsav szintet is növeli, ami javítja a fehérje emésztését, segíti az egyébként hisztamint is termelő patogén baktériumok elpusztítását, és a B12 vitamin hasznosulását is.

A hisztamin intolerancia problematikája, biológiai háttere a gyakorlatban gyakran összemosódik a masztocita aktivációs szindrómával (MCAS), így a megoldások is hasonlóak. A konkrét protokollokról és segítő hatóanyagokról a MCAS cikkben található további információ.

A hisztamin intolerancia tünetmentessé tehető, a szervezet stabil működése fenntartható, még komolyabb fizikai vagy pszichés terhelés mellett is: célzott, részben laboreredmények figyelembe vételével kialakított étrendi, életmód- és táplálékkiegészítési protokollok, és az emésztőrendszer regenerációja segítségével a szervezet vitamin- és mikrotápanyag szintje javul. Az emésztőrendszer funkcióinak, a bélflórának a rendezése türelmet igényel ugyan, de a legtöbb esetben elérhető egy stabil, gyógyszermentes állapot.

Egyéb összefüggések

A hisztamin metabolizmushoz kapcsolódóan létrejövő tünetképződés formái nem minden esetben különíthetőek el tisztán egymástól, ezek alapján beszélünk egyes esetekben hisztamin intoleranciáról, masztocita aktivációs betegségről (Mast Cell Activation Disease – MCAD), masztocita aktivációs szindrómáról (Mast Cell Activation Syndrom – MCAS), vagy masztocitózisról. A gyakorlatban ritkán látni “tiszta” hisztamin intolerancia eseteket, a legtöbb beteg kevert tünetekről számol be.

A masztocitózis a masztocita aktivációs szindróma egy esete, a két fogalom gyakran keveredik.  A masztocitózis során a bőrben, vagy egyes szervekben nagyobb mennyiségű masztocita halmozódik fel. Okát a tudomány ismeretlennek tekinti. Összefüggéseket az IgE mediált allergiákkal, pszichés és pszichiátriai megbetegedésekkel, ill. alacsony D-vitamin szinttel is találtak [5].

Masztocita

Masztocita: citoplazma (zöld), hisztamint tartalmazó hólyagok (kék), sejtmag (barna). A fénykép egy transzmissziós elektronmikroszkóppal készült, a színek utólag lettek hozzáadva.

Masztocita aktiváció

A masztociták, magyarul hízósejtek fehérvérsejtek, melyek legnagyobb számban a szervezet külső és belső felületeinek közelében találhatóak, ami a bőr, a tüdő, és a bélrendszer. Fontos szerepük van az allergiák kapcsán is, de új fehérvérsejtek termelődésének a mechanizmusában segítik a sebgyógyulást és az immuntolerancia kialakulását, és a vér-agy gát épségének a fenntartását. [6], [7]

Mivel mind masztociták, mind mediátor (hisztamin) receptorok testünk minden szövetében találhatóak, a masztocita aktivációs szindróma (MCAS) bármely szervrendszert érinthet. [8]

A MCAS klinikailag gyakran egy több szervrendszert érintő patológiaként jelentkezik, általános, allergiás, vagy gyulladásos tünetek formájában, de kapcsolatban áll elhízással, diabetesszel, bőrbetegségekkel, irritábilis bélszindrómával (IBS), depresszióval és sok más zavarral is. [9]

A masztocitákat nehézfémek, pl. az alumínium és higany destabilizálhatják. Pont ezért is találhatóak az oltásokban, a cél az immunválasz kialakulásának a stimulálása. Az ólom, kadmium, bizmut szintén aktiválják a masztocitákat [10].

Masztocita aktiváció hátterében előfordulnak fertőzések és béldiszbiózis: az immunrendszerünk 70%-ának a belünk ad otthont [11], a masztociták tömegeinek is. Parazita-, bakteriális-, virális fertőzések és gombák is aktiválják a masztocitákat [12], a Candida is [13], [14]. A masztociták és a bélflóra folyamatos interakcióban vannak, a diszbiózis maga MCAS-hoz vezet [15].

Ami az ételekre adott tüneteket illeti, hisztamin intolerancia esetén a hisztamin forrása az étel, míg MCAS esetén a bél körüli immunszövetekben található masztociták és a bélflóra tehetők felelőssé. Tehát, egy frissen elkészített brokkoli, vagy más, puffasztó hatású ételt tartalmazó étkezés után jelentkező hisztaminos tünetek hátterében nem az étel hisztamintartalma áll. Ugyan a puffadás hátterét a hisztamin intoleranciához hasonlóan az emésztőenzimek hiánya és patogén baktériumok elszaporodása jelentik, de MCAS esetén a hisztamin eredete a beleket körülölelő, masztocitákban gazdag immunszövet. A masztociták a puffadás hatására fizikailag összenyomódnak, ez az a fizikai inger, ami a hisztamin kibocsátást kiváltja.

A cirkadián ritmus és hisztamin kapcsolata

A modern idők vívmánya, a mesterséges fény gátolja a melatonin termelődését, főleg, ha magasabb arányban van benne jelen a kék fényt adó hullámhossz. Az utóbbi években az emberek este egyre tovább ülnek a számítógép vagy a TV előtt, ill. használják az okostelefonokat, és ezzel mesterséges kék fénynek teszik ki a szemüket.

A csökkent melatonin termelődés az alvászavarokon túl a metabolikus zavarokhoz és a hisztaminhoz kapcsolódó tünetképződésekhez is hozzájárul. A melatonin hiányhoz kapcsolódóan a szakirodalom gyulladásos és onkológiai betegségek gyakoribb előfordulását is tárgyalja. A Covid-19 kapcsán is születtek kutatások a témáról [16].

A melatonin egy hormon, amely a tobozmirigyben termelődik. A melatonin a kortizollal ellentétben az egyik olyan hormon, melynek a termelődése az élet során erősen csökken [17]. A melatonin és a kortizol antagonista hormonok, melyek szabályozása a nucleus suprachiasmaticus (SCN) részvételével és a napból származó kék fény segítségével történik. Amíg a nap kék fénye éri a szemünket, a melatonin termelődés gátolva van, amint a nap fénye sárgába, vörösbe fordul, elvész ez a gátlás, és a tobozmirigyből melatonin kerül a vérbe. A melatonin hormon gátolja a szteroid hormon szintézist is, így véd egyrészt a magas kortizolszint káros hatásától. Másrészt pont az éjjelre melatonin hatásra fellépő alacsony szteroid szint hatására regenerálódnak a glükokortikoid receptorok, így gondoskodik a melatonin a szteroid hatásról, segít megelőzni a glükokortikoid receptor rezisztenciát.

A melatonin sokkal több, mint egy egyszerű alváshormon: egy fontos antioxidáns, immunmoduláns, hisztamin kibocsátást gátló, masztocitákat stabilizáló hormon [18]. Továbbá a melatonin véd a stressz káros hatásaitól is [19].

A gyógyulás támogatásához erőteljesen járulnak hozzá a cirkadián ritmus helyreállítását célzó intézkedések. Javasolt nappal minél több időt tölteni erős nappali fényben. Az esti órákban, főleg a lefekvést megelőző órákban ajánlott a kék fény kerülése, tehát az erős kék fényeket kibocsátó fényforrások, képernyők használatának a mellőzése. Ha másképp nem megy, fényszűrő alkalmazások, vagy kék fényt szűrő szemüveg használata segíthet. De egy ilyen szemüveg csak akkor megfelelő, ill. hatásos, ha szemmel láthatóan sárgás/narancssárgás az áteresztett fény. Melatonin táplálékkiegészítőként is beszerezhető és használható lefekvés előtt.

Forduljon szakembereinkhez!

A hisztamin intolerancia tünetei enyhíthetőek, sőt általában elmulaszthatóak. A valódi megoldást az emésztőrendszer regenerációja, az immunrendszer egyensúlyának a helyreállítása, és a zavar hátterében álló mikrotápanyag hiányok megszüntetése jelenti.

Mindezeket személyre szabott táplálkozási, életmód- és táplálék kiegészítési protokollok alkalmazásával lehet elérni.

Ha segítséget szeretne, forduljon szakembereinkhez.

Eseményeink

Rendszeresen szervezünk rendezvényeket, workshopokat, csoportos konzultációkat, melyek szintén segíthetnek a krónikus betegségekben szenvedők számára. A következő eseményeink itt tekinthetők meg: Események

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre a frissített információkhoz.

Források

[1]  K. Kauffmann and S. Kauffmann, Der Histamin-Irrtum: Weg von Radikaldiäten und Verbotslisten – die Formel für ein gesundes Leben MIT Histamin. VAK Verlags GmbH, 2021.

[2]  C. Kresser, “Headaches, Hives and Heartburn: Could Histamine Be the Cause?,” Jan. 25, 2013. https://chriskresser.com/headaches-hives-and-heartburn-could-histamine-be-the-cause/ (accessed Feb. 17, 2021).

[3]  L. Maintz, S. Benfadal, J.-P. Allam, T. Hagemann, R. Fimmers, and N. Novak, “Evidence for a reduced histamine degradation capacity in a subgroup of patients with atopic eczema,” J. Allergy Clin. Immunol., vol. 117, no. 5, pp. 1106–1112, May 2006, doi: 10.1016/j.jaci.2005.11.041.

[4]  R. Jarisch, Histaminintoleranz – Histamin und Seekrankheit. Thieme, 2013. [Online]. Available: https://books.google.hu/books?id=rq0p6cjPOq0C

[5]  P. Valent et al., “Multidisciplinary Challenges in Mastocytosis and How to Address with Personalized Medicine Approaches,” Int. J. Mol. Sci., vol. 20, no. 12, Jun. 2019, doi: 10.3390/ijms20122976.

↓ Mutasd a többit.. ↓


Az itt leírt információk nem helyettesítik az orvosi diagnózist, és nem is jelentenek útmutatást semmiféle betegség kezelésére.

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a HealWays Kft. jogosult. A szöveg felhasználása és másolása csak a HealWays Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.

Megosztás