Hisztamin intolerancia - tünetek, okok, kezelés, kiváltó ételek
Mi a hisztamin intolerancia?
A hisztamin intolerancia (más néven hisztaminózis) egy bonyolult, különböző szervrendszereket érintő állapot, színes, egyénileg nagyon eltérő tünetekkel. A tünetek színességük ellenére jellemző mintákat mutatnak. A hisztamin intolerancia tüneteinek kiváltó tényezői lehetnek egyes élelmiszerek, gyógyszerek, vegyszerek, valamint pszichés stresszt követően jellemző a tünetek erősödése.
A tüneteket okozó élelmiszerek elhagyása az étrendből legfeljebb rövid távon hoz enyhülést. A hisztamin intolerancia valódi, tartós megoldása komplex, személyre szabott megközelítéssel érhető el. Ennek részei az esetleges krónikus fertőzések felderítése és rendezése, az emésztőrendszer regenerációja, a hisztamin bontásához szükséges biokémiai útvonalak célzott támogatása, ill. a hisztamint termelő immunsejtek túlzott aktivitását kiváltó hormonális hatások rendezése.

Mik a hisztamin intolerancia tünetei?
Gasztrointesztinális tünetek:
-
Gyomorgörcsök, IBS
-
Hányinger, hányás
-
Puffadás
-
Reflux, savasodás érzés
-
Hasmenés, ritkábban székrekedés
-
Nyáktermelés
-
Morbus Crohn betegeknél is gyakran áll fenn
Bőrgyógyászati problémák:
-
Csalánkiütés, ekcéma [1], neurodermitisz
-
Lokális ödéma (pl. száj környékén)

A hisztamin intolerancia tünete lehet a csalánkiütés.
Szív-érrendszeri tünetek:
-
Szapora szívverés, extraszisztolék
-
Vérnyomásesés, esetenként magas, vagy ingadozó vérnyomás
-
Szédülés, ájulás
-
Ödémásodás
Pszichés, pszichiátriai tünetek:
-
Elpirulás, szorongás, pánikroham
-
Furcsa érzések, üresség érzése, deperszonalizáció, derealizáció
Allergológiai, immunológiai tünetek:
-
Torokfájás, köhécselés, gyakori torokköszörülés
-
Bedugult orr, orrfolyás, orrpolipok, krónikus melléküreggyulladás
-
Aszthma bronchiale (exogén, tehát pollen, állatszőr, penészgomba által kiváltott, vagy endogén, tehát ismert ok nélküli, de bor, sajt vagy tonhal fogyasztását követve)
-
Gyógyszerallergia egyes esetei
-
A véráramba kerülő hisztamin anafilaxiás sokkot is okozhat, például rázkódás hatására
Nőgyógyászati tünetek:
-
Menstruációs fájdalmak, görcsök
Egyéb:
-
Fejfájás, migrén
-
Alsó szemhéj duzzanata
.png)
Mik állnak a háttérben?
A hisztamin intolerancia kialakulásában a következő, részben egymást kölcsönösen erősítő problémák játszhatnak szerepet:
-
Gyenge gyomorműködés, alacsony gyomorsav - csökkent hatékonyságú fehérjeemésztés: Az emésztetlen fehérje rothadásnak indul a bélben.
-
Emésztőenzim hiányok: Hasnyálmirigy, epesavak, a háttérben gyakran erős stresszterhelés, vagy krónikus infekció kapcsán a Vagus ideg csökkent működése áll.
-
Bélflóra eltérések: Erős tünetképződés gyakran jelenik meg antibiotikus kezeléseket követően.
-
Hiányos étrend, mikrotápanyag hiány: A hisztamin enzimatikus bontási útvonalai mikrotápanyag- és vitamin igényesek.
-
Immunológiai problémák: A háttérben gyakran vannak jelen krónikus infekciók.
-
Endokrin problémák: A szteroid anyagcsere zavarai - ösztrogéndominancia, progeszteron, kortizol alacsony szintje is állhatnak.
-
B12-vitamin-, folsav-, magnéziumhiány (A B12 hiány hátterében előfordulhat vegán táplálkozás is)
-
D-vitamin hiány
-
Mitokondriális működészavarok: A háttérben általában szintén krónikus infekciók, mikrotápanyag-, vitaminhiányok állnak.

Masztocita: Citoplazma (zöld), hisztamint tartalmazó hólyagok (kék), sejtmag (barna). A fénykép egy transzmissziós elektronmikroszkóppal készült, a színek utólag lettek hozzáadva.
Milyen élelmiszerek okoznak tüneteket?
A hisztamin hőstabil, a sütés, főzés nem semlegesíti. Hisztamint tartalmazó ételek:
-
Sajtok, savanyított tejtermékek (nyers tejből készült, ill. hosszan érlelt sajtok a legtöbbet)
-
Vörösbor, pezsgő, fehérbor, sör (Az alkohol blokkolja a hisztamint bontó DAO enzim működését is, ezért fokozott tünetképződést okozhat)
-
Szárított, érlelt, füstölt, konzervált hal és halszószok, tonhal (hisztidinben gazdag, amiből gyorsan sok hisztamin keletkezik a nagy test miatt lassú lehűlés közben), pl. makréla, szardínia, hering, lazac
-
Szárított, füstölt és feldolgozott húsáru (pl. szalámi), sonka, virsli, szalonna
-
Savanyú káposzta, kovászos uborka, és más savanyított ételek
-
Borecet, balzsamecet
-
Ementáli, camembert, rokfort, gouda, cheddar, penészes és füstölt sajtok
-
Mustár, ketchup, szójaszósz
-
Csokoládé, kakaó (tiramin, feniletilamin), kávé, fekete tea
-
Élesztővel készült kenyér és sütemények
-
Diófélék, mogyoró, napraforgómag
Hisztamin kibocsátást okoznak:
-
Bizonyos zöldségek: Paradicsom, spenót, padlizsán, avokádó, borsó, lencse, bab
-
Bizonyos gyümölcsök: Eper, málna, banán, papaya, kivi, ananász, mangó, grapefruit, mandarin, körte
-
A tenger gyümölcsei csakis hosszabb szállítás és tárolás után (frissen nem okoznak hisztamin kibocsátást)
-
Az acetaldehid, az alkohol bomlásterméke is okozhat masztocitákból való hisztamin kibocsátást. Azoknál akiknek genetikailag kevesebb acetaldehid dehidrogenáz enzim áll rendelkezésére (pl. az ázsiaiak többsége, ill. nők általában), ez okozza a kipirosodást is.
-
Pollenasszociált ételallergiák esetén okozhatnak tüneteket: Alma, mogyorófélék, sárgarépa, szója, kivi, füge (nyírfapollen allergia), zeller, fehér üröm, kamilla, napraforgó és napraforgóméz, ánizs, kapor, édeskömény, koriander, kömény és petrezselyem (fekete üröm allergia)
Egy átfogó összefoglalás a hisztamin problematikájához elérhető német nyelven: R. Jarisch, Histaminintoleranz und Seekrankheit, Thieme (2013, 3. kiadás) [2].
Hogyan befolyásolja a táplálkozás a hisztamin intoleranciát?
A tüneteket okozó élelmiszerek elhagyása az étrendből csak rövid távon jelent megoldást. A hisztamint tartalmazó ételek tartós kerülése nem eredményez tartós tünetmentességet a hisztamin intolerancia valódi okainak megszüntetése nélkül, mivel a hisztaminban gazdag ételek egy része pont a tápanyagokban leggazdagabbak. Ezek kizárása a szervezet mikrotápanyag hiányának súlyosbodásához, az állapot lassú romlásához vezet. Hosszabb távon az emésztőrendszer regenerációját célzó intézkedések mellett a minőségi, speciális tápanyagokban legdúsabb ételek megfelelő mennyiségű bevitele elengedhetetlen feltétele a tünetmentességnek. Ezek a tápanyagok teszik lehetővé a szervezet megfelelő biokémiai folyamatainak a lezajlását, így például a hisztamint bontó enzimatikus folyamatok működését is.
A tüneteket kiváltó élelmiszerek különböző mechanizmusokon keresztül hatnak:
-
Allergiák
-
Intoleranciák (IgG vagy IgE antitestek)
-
Puffadás okozó élelmiszerek (FODMAP rostok) révén
-
A közvetlen hisztamin tartalom révén
-
Esetenként egyes enzimeket blokkoló, vagy a szervezet valamelyik biokémiai folyamatába való beavatkozásánkeresztül (pl. az alkohol gátolja a DAO enzimet)
-
Egyes fennálló krónikus infekciók esetén baktériumokat pusztító hatóanyagok is válthatnak ki hisztaminos reakciókat is (Jarisch-Herxheimer reakció).
Egy nem megfelelő minőségű étrend következtében fellépő mikrotápanyag hiányokat súlyosbítja, hogy ezekben az állapotokban általában az emésztőrendszer működése is gyenge (Pl. alacsony gyomorsavszint esetén, aminek háttérben állhat a stressz is). A gyomorsav, és emésztőenzim hiányok emellett patogén, hisztamint termelő bélbaktériumok szaporodásához is vezetnek. A mikrotápanyag hiány eleinte rejtett folyamatként zajlik, miközben a szervezet ellenálló képessége lassan csökken.
A mikrotápanyaghiány következtében súlyosbodó hisztamin intolerancia egy ördögi kört képez. A mikrotápanyag hiányok fokozódása, és a sérült szervezet biokémiai funkcióinak lassú romlásának következtében a szervezet egyre több élelmiszerre lesz érzékeny. Így az étrend egyre szűkül, a mikrotápanyag hiány fokozódik és ezáltal a szervezet egyre érzékenyebbé válik hisztamin tartalmú ételekre.
A hisztamin intoleranciában érintettek szervezete a bélrendszeri, ill. immunológiai problémák miatt jellemzően a hisztamintól függetlenül is egy sor élelmiszert nem tolerál. Végeredményben, sokan eljutnak addig a pontig, hogy már csak rizst és krumplit esznek.
Hogyan lehet segíteni a hisztamin intolerancián?
A hisztamin intolerancia megoldása során érdemes megkülönböztetni rövid és hosszú távú megoldásokat. Rövid távon valóban segíthet a tüneteken a hisztamint tartalmazó, vagy felszabadító ételek elkerülése. Ismertek bonyolult listák, táblázatok hisztamin szempontjából különböző besorolású ételekkel (ld. tüneteket okozó élelmiszerek).
Hosszabb távon egy olyan stratégia szükséges, aminek része a mikrotápanyag pótlás és így a hisztamint tartalmazó, vagy felszabadító ételeket fokozatos visszavezetése. Az egyéni érzékenységet kiváltó ételeket csak lassan szabad visszavezetni, a szervezet regenerációjával párhuzamosan, mindig az aktuális egyéni érzékenységre való tekintettel.
A hisztamint tartalmazó ételeknek sok a poztiv hatása, egy része kifejezetten magas mikrotápanyag tartalmú. Az étrendi hisztamin a gyomorsav szintet is növeli, ami javítja a fehérje emésztését, segíti az egyébként hisztamint termelő is patogén baktériumok elpusztítását, és a B12 vitamin hasznosulását is.
A hisztamin intolerancia problematikája, biológiai háttere a gyakorlatban gyakran összemosódik a masztocita aktivációs szindrómával (MCAS), így a megoldások is hasonlóak. A konkrét protokollokról és segítő hatóanyagokról a MCAS cikkben található további információ.
A hisztamin intolerancia tünetmentessé tehető, a szervezet stabil működése fenntartható, még komolyabb fizikai vagy pszichés terhelés mellett is: Célzott, részben laboreredmények figyelembe vételével kialakított étrendi, életmód- és táplálékkiegészítési protokollok, és az emésztőrendszer regenerációja segítségével a szervezet vitamin- és mikrotápanyag szintje javul. Az emésztőrendszer funkcióinak, a bélflórának a rendezése türelmet igényel ugyan, de a legtöbb esetben elérhető egy stabil, gyógyszermentes állapot.
Egyéb összefüggések
A hisztamin metabolizmushoz kapcsolódóan létrejövő tünetképződés formái nem minden esetben különíthetőek el tisztán egymástól, ezek alapján beszélünk egyes esetekben hisztamin intoleranciáról, masztocita aktivációs szindrómáról (MCAS), vagy masztocitózisról. A masztocitózis a masztocita aktivációs szindróma egy esete, a két fogalom gyakran keveredik. A masztocitózis során a bőrben, vagy egyes szervekben nagyobb mennyiségű masztocita halmozódik fel. Okát a tudomány ismeretlennek tekinti. Összefüggéseket az IgE mediált allergiákkal, pszichés és pszichiátriai megbetegedésekkel, ill. alacsony D-vitamin szinttel is találtak [3].
A hisztamin intolerancia esetén a hisztamin forrása az étel, míg MCAS esetén ezért a bél körüli immunszövetekben található masztociták és a bélflóra tehetők felelőssé. Tehát, egy frissen elkészített brokkoli, vagy más, puffasztó hatású ételt tartalmazó étkezés után jelentkező hisztaminos tünetek hátterében nem az étel hisztamintartalma áll. Ugyan a puffadás hátterét a hisztamin intoleranciához hasonlóan az emésztőenzimek hiánya, és patogén baktériumok elszaporodása jelentik, de MCAS esetén a hisztamin eredete a beleket körülölelő, masztocitákban gazdag immunszövet. A masztociták a puffadás hatására fizikailag összenyomódnak, ez az a fizikai inger, ami a hisztamin kibocsátást kiváltja.
Forduljon szakembereinkhez!
A hisztamin érzékenységen lehet javítani. Személyre szabott táplálkozási és életmód protokoll kidolgozásához forduljon szakembereinkhez.
Források:
[1] "Evidence for a Reduced Histamine Degradation ... - PubMed." https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16675339/
[2] "Histaminintoleranz - Histamin und Seekrankheit - Google Books." https://books.google.com/books/about/Histaminintoleranz_Histamin_und_Seekrank.html?id=rq0p6cjPOq0C
[3] "Multidisciplinary Challenges in Mastocytosis and How ... - NCBI." 18 Jun. 2019, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6627900/
Az itt leírt információk nem helyettesítik az orvosi diagnózist, és nem is jelentenek útmutatást semmiféle betegség kezelésére.
A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a HealWays Kft. jogosult. A szöveg felhasználása és másolása csak a HealWays Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.
Friss cikkek rendszeresen.
Kövessen minket a Facebookon!