Hisztamin intolerancia

Mi a hisztamin intolerancia?

A hisztamin intolerancia egy bonyolult, különböző szervrendszereket érintő állapot, színes, nagyon egyéni tünetekkel, melyek színességük ellenére mégiscsak egy jellemző mintát mutatnak. Gyakran vannak jelen gasztrointesztinális tünetek, mint hányinger, hányás, puffadás, savasodás érzés, hasmenés, valamint bőrgyógyászati problémák is (csalánkiütés, ekcéma). De előfordulhatnak olyan tünetek is, mint: szapora szívverés, extraszisztolék, vérnyomásesés, ájulás, vagy éppen magas, vagy ingadozó vérnyomás, ödémásodás.  Szorongás, és pánikroham is jelentkezhet. 

 

A hisztamin intolerancia kiváltó tényezői lehetnek a pszichés stressz, különböző gyógyszerek, vegyszerek, vagy egyes élelmiszerek. A tüneteket kiváltó élelmiszerek különböző mechanizmusokon keresztül hatnak, pl. allergiák, intoleranciák (IgG vagy IgE antitestek), puffadás okozó élelmiszerek (FODMAP rostok), vagy akár a közvetlen hisztamin tartalom révén, esetenként egyes enzimeket blokkoló, vagy a szervezet valamelyik biokémiai folyamatába való beavatkozás során (Pl. az alkohol gátolja a DAO enzimet).

Mik a hisztamin intolerancia tünetei?

 

  • Fejfájás, migrén

  • Bedugult orr, orrfolyás, orrpolipok, krónikus melléküreggyulladás 

  • Torokfájás, köhécselés, gyakori torokköszörülés  

  • Alsó szemhéj duzzanata

  • Aszthma bronchiale (exogén, tehát pollen, állatszőr, penészgomba által kiváltott, vagy endogén, tehát ismert ok nélküli, de bor, sajt vagy tonhal fogyasztását követve)

  • Gyomorpanaszok, görcsök, túlsavasodás, nyáktermelés, ödémák

  • Hasmenés, irritábilis bél szindróma

  • Morbus Crohn egyes esetei jól reagálnak a hisztaminszegény étrendre

  • Alacsony vérnyomás, szédülés

  • Szívritmuszavar: Tachykardia, extraszisztolék

  • Menstruációs fájdalmak, görcsök

  • Gyógyszerallergia egyes esetei

  • Csalánkiütések, neurodermitisz

  • Pánikroham

  • A véráramba kerülő hisztamin anafilaxiás sokkot okozhat.
     


 

Mik állnak a háttérben?

 

A hisztamin intolerancia egy  rendkívül komplex jelenség, okai szerteágazóak, egyénenként eltérő hangsúllyal. A következő problémák, melyek részben egymásból következnek, játszhatnak szerepet:

 

  • Gyenge gyomorműködés, alacsony gyomorsav - csökkent hatékonyságú fehérjeemésztés: Az emésztetlen fehérje rothadásnak indul a bélben.

  • Emésztőenzim hiányok: Hasnyálmirigy, epesavak

  • Bélflóraeltérések: Erős tünetképződés gyakran antibiotikus kezeléseket követően

  • Mikrotápanyaghiányok: Speciálisan a hisztamint lebontó enzimek kofaktorait érintően

  • Immunológiai problémák, melyek gyakran kapcsolódnak krónikus infekciókhoz

  • Endokrin problémák: A szteroid anyagcsere zavarai - ösztrogéndominancia, progeszteron, kortizol alacsony szintje 

  • B12-vitamin-, folsav-, magnéziumhiány

  • D-vitamin hiány

  • Mitokondriális működészavarok: A háttérben szintén krónikus infekciók, mikrotápanyag-, vitaminhiányok állnak



 

Milyen élelmiszerek okoznak tüneteket?

 

A hisztamin hőstabil, a sütés, főzés nem semlegesíti.

 

A tüneteket okozó élelmiszerek elhagyása az étrendből vezet esetenként rövidebb távon a tünetek javulásához. Ugyanakkor, a hisztamint tartalmazó ételek kerülése nem megoldása a hisztaminhoz kapcsolódó problémáknak! A hisztamin tolerancia hiány okainak feltárásának és megszüntetésének elmaradása a szervezet mikrotápanyaghiányának súlyosbodásához, ezzel az állapot lassú romlásához vezet.

 

Hosszabb távon egyéb terápiás megközelítések lehetnek hatékonyak. A hisztamin intolerancia okainak feltárása, és megszüntetése szükséges.

 

  • Sajtok, savanyított tejtermékek (nyers tejből készült, ill. hosszan érlelt sajtok a legtöbbet)

  • Vörösbor, pezsgő, fehérbor, sör (a hisztamin mellett az alkohol blokkolja a DAO enzim működését is, ezért fokozott tünetképződés léphet fel)

  • Szárított, érlelt, füstölt, konzervált hal és halszószok, tonhal (hisztidinben gazdag, amiből gyorsan sok hisztamin keletkezik a nagy test miatt lassú lehűlés közben) pl. makréla, szardínia, hering, lazac 

  • Szárított, füstölt és feldolgozott húsáru, pl. szalámi, sonka, virsli, szalonna

  • Savanyú káposzta, kovászos uborka, és más savanyított ételek

  • Borecet, balzsamecet

  • Ementáli, camembert, rokfort, gouda, cheddar, penészes és füstölt sajtok

  • Mustár, ketchup, szójaszósz

  • Csokoládé, kakaó (tiramin, feniletilamin), kávé, fekete tea

  • Élesztővel készült kenyér és sütemények

  • Diófélék, mogyoró, napraforgó mag

  • Hisztaminkibocsátást okoznak bizonyos zöldségek: paradicsom, spenót, padlizsán, avokádó, borsó, lencse, bab, ill. gyümölcsök: eper, málna, banán, papaya, kivi, ananász, mangó, grépfrút, mandarin, körte 

  • A tenger gyümölcsei frissen nem, csak a hosszabb szállítás és tárolás miatt 

  • Az acetaldehid, az alkohol bomlásterméke is okozhat masztocitákból való hisztaminkibocsájtást. Ha valakinek genetikailag kevesebb acetaldehiddehidrogenéz enzim áll rendelkezésére (pl. az ázsiaiak többsége, ill. nők általában), ez okozza a kipirosodást is. 

  • Pollenasszociált ételallergiák esetén alma, mogyorófélék, sárgarépa, szója, kivi, füge (nyírfapollen allargia), vagy zeller, fehér üröm, kamilla, napraforgó és napraforgóméz, ánizs, kapor, édeskömény, koriander, kömény és petrezselyem (fekete üröm allergia) okozhatnak tüneteket.



 

Hogyan befolyásolja a táplálkozás?

 

Egy nem megfelelő minőségű étrend mellett lassan alakulnak ki a mikrotápanyaghiányok, főleg, ha az emésztőrendszer működése is gyenge (háttérben lehet stressz is), pl. kevés a gyomorsav szintje. Ilyenkor a B12-vitamin szintje is idővel egyre alacsonyabb lesz. B12 hiány hátterében előfordulhat vegán táplálkozás is. 

 

A kevés gyomorsav, és emésztőenzimhiányok emellett könnyen patogén, hisztamintemelő bélbaktériumok szaporodásához is vezetnek, a B12-vitaminra pedig a hisztamin bontásához is szükség volna. A mikrotápanyaghiány súlyosbodásának során a szervezet ellenállóképessége lassan csökken, ami eleinte gyakran egy rejtett folyamat. Probléma, hogy stresszterhelés, esetleg életesemények során a szervezet nem mindig képes kompenzálni ezeket a hiányokat, ekkor szoktak megjelenni a tünetek. A hisztamin intolerancia a megfelelő étrend segítségével tünetmentessé tehető, így a szervezet teherbíró képessége fenntartható, még komolyabb fizikai vagy pszichés terhelés mellett is.



 

Hogyan lehet segíteni a hisztamin intolerancián?

 

Célzott, részben laboreredmények figyelembe vételével kialakított étrendi, életmód- és táplálékkiegészítési protokollok, és az emésztőrendszer regenerációja segítségével a szervezet vitamin- és mikrotápanyagszintje javítható. Az emésztőrendszer funkcióinak, a bélflórának a rendezése türelmet igényel ugyan, de lehetséges, és így a legtöbb esetben elérhető egy stabil, gyógyszermentes állapot.



 

Egyéb összefüggések

 

A hisztamin intolerancia állapota, tünetei gyakran keverednek a masztocita aktivációs szindróma, vagy masztocitózis tüneteivel. Mindezek az állapotok a szervezetben található hisztamin magasabb szintjéhez kapcsolódnak, ill. a hisztamin bontásának a nehézségével, a hisztamint bontó enzimek kofaktorainak elhasználódásával is járnak.

Az itt leírt információk nem helyettesítik az orvosi diagnózist, és nem is jelentenek útmutatást semmiféle betegség kezelésére.

Kapy u. 32 Budapest 1025

Tel: +36 30 390 3986

  • White Facebook Icon