Lyme-kór

Mi a Lyme-kór?

 

A Lyme-kór egy rendkívül gyakori, krónikus bakteriális infekció. Több rokon baktériumtörzs létezik, egy-egy ember lehet ezek közül eggyel vagy többel is fertőzött. Az egyes Lyme baktériumtörzsek jelenléte jellemzően regionális eltéréseket mutat. A Lyme a szifilisz közeli rokona. Különleges tulajdonságokkal rendelkező baktérium, számos életformája ismert, a hagyományos spirális baktériumforma mellett létezik egy golyóforma, egy biofilm forma, Ill. több más forma is.

Borrelia baktérium a vérben. Ez a lyme-kór okozója.

A Lyme az immunrendszerre is hatást gyakorol, gyakran van jelen koinfekcióként más bakteriális, vírusos fertőzés mellett, így nehezen eldönthető, hogy a szervezetet érintő több infekció közül melyik tekinthető vezető infekciónak.

A legtöbb esetben komplex, több szervrendszert érintő komplex infekciókkal állunk szemben, melyeknek az egymásra hatása tisztázatlan. Amit biztosan tudunk, hogy egy-egy infekció terheli az immunrendszert, tápanyagokat, antioxidánsokat használ el, így megkönnyíti más patogének szaporodását is. Egyelőre hiányoznak meggyőző bizonyítékok arra vonatkozólag, hogy a Lyme-kór teljesen kiirtható. De a fertőzés egyáltalán nem kell, hogy problémát okozzon: A baktériumszám  megfelelő, komplex megközelítésekkel gyakran antibiotikus kezelések nélkül is olyan szintre csökkenthető, ami tartós, magas szintű egészséget tesz lehetővé.

Kullancsok terjesztik, de vér útján, szexuálisan, és az anyaméhben is átadódhat [1]. A Lyme-kórhoz társuló más infekciók lehetnek szintén kullancsok által terjesztett betegségek, paraziták, baktériumok, vírusok, de ún. opportunista infekciók is, amelyek olyan mikrobák, amik egy egészséges, jó állapotú szervezetben is jelen lehetnek, melyben nem okoznak problémát. Viszont, ha a szervezet legyengült állapotban van, az opportunista kórokozók könnyen szaporodásnak indulnak. Szélsőséges esetben egy súlyosan legyengült szervezet számára normális körülmények között hasznos baktériumok is okozhatnak problémát.

 

 

 

Mik a Lyme-kór tünetei?

 

Honlapunkon elérhető egy kérdőíves teszt, ami segíthet felmérni a Lyme kór/MSIDS fennállásának a valószínűségét a tünetek hátterében. Alacsonyabb pontszám nem zárja ki a fertőzöttséget, hiszen sok fertőzött tünetmentes.

 

A Lyme fertőzés önmagában nagyon gyakran tünetmentes, vagy egészen enyhe, krónikus, vagy az egyéb terhelések, életmódtényezők, stressz kapcsán hullámzó tünetekkel jár. Súlyos tünetképződés jellemzően felléphet azt követően, hogy valakinek megváltozott az életmódja (pl. sport abbahagyása), vagy krónikus stresszel jellemezhető időperiódusok, vagy életesemények, esetenként balesetek vagy más betegségek után, esetenként újabb- és újabb kullancsípések hatására. Ilyenkor a szervezet nem újrafertőződik, hanem újabb baktérium törzsekkel, vagy más kórokozókkal kell megküzdenie. A Lyme tünetei gyakorlatilag minden egyes orvosi szakterületet érinthetik, de leggyakrabban reumatológiai, gasztroenterológiai, endokrin jellegűek.

 

Tipikus testi tünetek: 

 • Az előzmények között: Mandula, arcüreggyulladások 

 • Ízületi (gyakran térd) gyulladások

 • Kisebb-nagyobb fájdalmak testszerte, pl. bordaív környékén

 • Derékfájás, gerincsérv (gyakran nyaki)

 • Reflux, ételintoleranciák, puffadás, hisztaminintolerancia

 • Hormonhiányos állapotok, fáradékonyság

 • Bőrtünetek: ekcéma, csalánkiütés, piros foltok

 • Hisztamin intolerancia [2]

 • Neurológiai tünetek, látászavarok, szédülés, fülzúgás, lógó szemhéj, féloldali arcbénulás. 

 • Súlyos állapotok: Vándorló fájdalomszindrómák, súlyos krónikus fáradtság, többszörös kémiai szenzitivitás, autoimmun kórképek.

 

Gyakori pszichés tünetek: 

 • Depresszió, alvászavar, szorongás, pánikzavar, 

 • Indulatkontroll problémák, személyiségzavarok, emlékezetzavarok (rövid távú), fáradékonyság, 

 • Szellemi lények “látása”, velük való kommunikáció is előfordul, és/vagy ezoterikus érdeklődés, élmények.

 • A stressztolerancia megszűnése.

 • Súlyos állapotok: Súlyos, néha totális alvászavar, pszichiátriai tünetképződés, súlyos depresszió, pszichózisok, demencia. 

 • Energiahiány, negativitás, panaszkodás, tehetetlenség.

 

Egy sor súlyos autoimmun kórkép [3] esetén tűnik úgy, hogy a Lyme borelliáknak, pl. sclerosis multiplex [4] [5], reumatoid arthritisz [6] [7], psoriasis [8], atópiás dermatitisz [9] ill. egyes társuló fertőzéseknek szerepe van a betegség kialakulásában. Nem teljesen tisztázott, hogy a Lyme kórokozója minden esetben jelen van-e, ill. hogy milyen más kórokozók okoznak hasonló komplex megbetegedéseket önmagukban is, a Lyme jelenléte nélkül. Ilyen lehetséges kórokozók a Bartonella és a Clamydia. Kapcsolatot találtak pl. a Lyme koinfekcióként is ismert Yersinia enterocolitica baktériumtörzs és a Basedow kór között [10].

 

Maga a Lyme fertőzés adott, de ez nem jelent szükségszerűen betegséget is. Minden, ami az immunrendszer működését hátráltatja, sok vitamin hiánya (ezek közül a D-vitaminnak van kiemelt jelentősége), számos mikrotápanyag, egyes fehérjetípusok étrendi hiánya, a súlyos, vagy tartós stressz, ill. más fertőzések párhuzamos jelenléte, de akár környezeti, vagy más mérgek gyengíthetik a szervezet védekezését, és így tünetképződéshez vezethetnek. Nem megfelelő életmódtényezők, mozgáshiány is okozhatják a kórokozók aktiválódását. A Lyme és más krónikus fertőzések az egészség károsítását nem elsősorban közvetlenül érik el, hanem különböző bonyolult, sok áttétet tartalmazó folyamaton keresztül. 

 

Horowitz leír jeleket, amik jellemzőek a Lyme/MSIDS -ra. Ezek a jelek az előbbiekben felsorolt egyes tünetek mellett a tünetek hullámzása (jó és rossz napok), a fájdalmak ill. neurológiai tünetek vándorlása és nőknél a ciklus során változó súlyosságú tünetképződés. Előfordulhat az is, hogy a betegek egyes, más problémákra kapott gyógyszerektől esetenként jobban lesznek, esetenként pedig rosszabbul

 

 

 

Hogyan befolyásolja a táplálkozás?

 

A megfelelő makro- és mikrotápanyagok étrendi bevitele nagy befolyással van a szervezet működésére, így a tartós egészség feltétele. A Lyme-kór tüneteit nagy részben nem maga a kórokozó okozza, hanem a rá adott nem specifikus immunválasz, ill. a szervezetben hullámzó szintű szubklinikai gyulladás. Az étrend kialakításában fontos szempont a mikrotápanyagok megfelelő formájú és arányú bevitelén túl ennek a gyulladásnak a lehetőleg minél alacsonyabb szinten tartása. Ezt részben úgy érjük el, hogy a fogyasztásra javasolt ételek minél kevesebb gyulladásfokozó összetevőt tartalmazzanak, (pl. omega 6 zsírsavak, finomított szénhidrátok kerülendők), ugyanakkor minél több kifejezetten gyulladáscsökkentő hatóanyagot tartalmazzanak (pl. kollagén fehérjéket, omega 3 zsírsavakat, ill. gyulladáscsökkentő növényi hatóanyagot, színanyagokat, polifenolokat, szelektív rostokat a bélflóra támogatására). A Lyme gyakran jár emésztőrendszeri problémákkal, gyomorsav-, és enzimhiányokkal, az étrendnek, ill. életmódtényezőknek ezekre is tekintettel kell lennie, és lehetőleg párhuzamosan az emésztőrendszer funkcióit is jótékonyan kell támogatnia. A Lyme borreliák a szervezet kollagén fehérjéit fogyasztják ami a tipikus tünetek egy részét okozza. A kollagén fehérjék célzott étrendi bevitele segít ezeknek a károknak a csökkentésében, mert alapanyagot szolgáltat a szervezet reparációs folyamataihoz. Sok növényi hatóanyag mikrobaölő hatású (pl. kókuszzsír, zöldfűszerek illóolajai, fokhagyma), ezeknek az étrendi bevitele is egy eleme lehet a védekezésnek.

 

 

 

Hogyan lehet segíteni a Lyme-kóron?

 

A Lyme borreliák jelenlegi ismereteink szerint nem irthatók ki, de az egészségben maradást, vagy az egészség helyreállítását egy sor különböző megközelítéssel el lehet érni. A hatékonyság növelése céljából érdemes ezeket a megközelítéseket egyéni szempontok alapján különböző kombinációkban alkalmazni. 

 • Étrendi-, és táplálékkiegészítési protokollok a szervezet természetes védekezésének, ill. a folyamatos regenerációjának támogatására

 • Gyulladáscsökkentő, immunegensúlyozó étrendi elemek, mitokondriális hatóanyagok az okozott károk csökkentésére

 • Életmódtényezők speciálisan a Lyme-borreliák ellen (Cél az oxigenizáció és testhőmérséklet növelése: Aerob sportok, szauna, forró fürdők)

 • Természetes növényi hatóanyagok a mikrobák pusztítására, jódprotokoll

 • Antibiotikus kezelések (Párhuzamos probiotikus terápia H2O2 termelő baktériumtörzsekkel a biofilm oldására, és a Clostridium difficile veszélyének csökkentésére)

 • Egyéb terápiás lehetőségek: Intravénás oxigénterápia, hiperbár oxigén, hipertermia stb.

 

 

 

Egyéb összefüggések

Genetika és Lyme/MSIDS tünetképződés

 

A tipikus krónikus Lyme komplex problematikáját súlyosbíthatják egyes genetikai adottságok.

 • D-vitamin receptor (VDR) genetikája

 • Egyes májenzimek genetikailag gyorsabban/lassabban működő variánsa (Fázis I, ill. fázis II. enzimek), ill. ezeknek a variánsoknak az előnytelen kombinációja is állhat makacs tünetek mögött. Az érintettek jellemzően rosszul, vagy túlérzékenyen reagálnak vegyszerekre, gyógyszerekre, esetenként vitaminokra is. Gyakori pl. a Gilbert-kór (UDP-glukuronil transzferáz, UDP-GT1-A1, enzim termelődésének 70-75%-os csökkenése). Gyanút kelthet a laboreredmények vonatkozásában egy magasabb bilirubinszint. A Gilbert-kór gyakran tünetmentes, de az érintettek jellemzően nehezebben birkóznak meg egyes toxinok méregtelenítésével, ami Lyme kapcsán a tünetképződést súlyosbíthatja. Az érintettek a stresszt is nehezebben viselik, a bőrük, szemük fehérje stressz hatására esetenként besárgul.

 • MTHFR enzim variánsok több változata ismert, homozigóta ill. heterozigóta formában, fennállásakor problémás a folát mesterséges vegyületekkel való pótlása.

 

 

 

Környezeti mérgek és a Lyme/MSIDS

 

A ma élő emberek sokféle környezeti méregnek, oldószernek, növényvédőszernek, toxikus fémeknek vannak kitéve, ezek önmagukban is problémát okoznak, gátolják mind a mitokondriumok, mind az immunrendszer működését, és leterhelik a szervezet méregtelenítő folyamatait is. A toxinok főleg előnytelen májenzimgenetika esetén okozhatnak komoly problémát krónikus infekciók nélkül is, Lyme/MSIDS fennállása mellett a szervezet még sokkal nehezebben birkózik meg ezekkel, az érintettek esetenként fokozottan érzékenyen, tünetképződéssel reagálnak sok környezeti méregre.

 

 

 

Fogászati problémák és a Lyme/MSIDS

 

Fogászati gócok, ill. fém- és vegyszerterhelések előnytelen fogászati megoldások kapcsán (pl. amalgámtömések, vagy a nem megfelelő védelem az eltávolításuk során) jelenthetnek súlyos kockázati tényezőt, ill. okozhatnak súlyos tünetképződést. Amennyiben ilyesmi fennáll, javasolt ezeket kivizsgáltatni és megoldani megfelelő, lehetőleg egy biológiai szemléletű fogorvos segítségével. A biológiai fogorvoslás figyelembe veszi egyes a fogászatban használt anyagok hatásait a teljes szervezetre (tömések, implantátumok), ill. fokozott figyelmet fordít esetleges, rejtett fogászati gógok felderítésére és eltávolítására (pl. gyökérkezelt fogak, ill. izolált nekrózisok, NICO-k (Neuralgia Inducing Cavitational Osteonecrosis) az állkapocscsontban. 

 

 

 

Kollagenózisok és a Lyme 

 

A kollagén fehérjék károsítása: Ízületi tünetek, idegrendszeri tünetek (mielinkárosodás), inak sérülékenysége, érfalak gyulladásai, idegeket körülvevő, védő hüvelyek károsodásai (Karpális alagút szindróma), porckorongokat érintő tünetek.

 

 

 

Autoimmun betegségek és a Lyme 

 

 • A szervezet a bakteriális támadásra a gyulladásszint növelésével reagál, ami önmagában kárt okoz a szervezetben. Elsőként, mint minden más fertőzés esetén  az ún veleszületett, nem specifikus immunrendszer reagál (Oxidatív, nitrozatív stressz, toxikus citokinek). Hasonlóan más fertőzésnél, ez esetben is a szervezet általában kialakít második lépésben egy ún. specifikus immunválaszt is, ami az adott kórokozó gyors, célzott elpusztítását teszi lehetővé (speciális ellenanyagok). Az immunválasz a borelliák elpusztítására nem képes, a Lyme borreliák ugyanis változtatni tudják a felületi fehérjéiket, az életformáikat, és képesek megkötni az ellenanyagokat is. Idővel a veleszületett immunválasz provokálhat egy speciális immunválaszt. Ez az immunválasz egy-egy saját sejtcsoport felületi fehérjéire is kiváltódhat, ami autoimmun betegségek megjelenését jelenti. A Lyme-kóron kívül sokféle baktérium, vírus ismert egyes autoimmun betegségek hátterében (Pl. Kapcsolatot találtak a Yersinia enterocolitica és a Basedow-Graves kór között). 

 

 

 

Mitokondriumok és a Lyme, ill. krónikus infekciók

 

A fertőzések jellemző tüneteit gyakran nem maguk a kórokozók okozzák, hanem az immunrendszer kórokozók elpusztítását célzó aktivitás, tehát az immunaktivitás közben létrejövő gyulladásos citokinek, egyéb toxikus vegyületek és az indukált nitrogénmonoxid (INO). A láz is egy olyan jelenség, ami önmagában egy gyógyító folyamat mivel sok veszélyes patogén nem bírja a magas hőmérsékletet, és egyes citokinek hatásosabbak is magasabb testhőmérséklet mellett (A lázcsillapítás hasznosságát több kutatás is megkérdőjelezi [11]).

 

Akut esetekkel ellentétben krónikus infekciók esetén az immunválasz jellemző módon hullámzik az aktuális állapot függvényében. A szervezet immunválasza gyakran aktív, mivel az immunválasz során termelődnek a baktériumokra és vírusokra toxikus vegyületek. Sajnos ezek a toxinok a szervezet egyes hormonjait, vegyületeit, struktúráit, membránjait és a mitokondriumokat is károsítják(“baráti tűz”). Ennek a folyamatnak az eredménye klinikai/szubklinikai krónikus gyulladásos állapotok mellett mitokondriális károsodásokat is eredményezhetnek. 

 

A szervezet az immunválaszra legérzékenyebben reagáló struktúrái a mitokondriumok. A mitokondriumok parányi sejtszervecskék, melyek evolúciósan egykor önálló lények (cianobaktériumok) voltak, és a sejtjeinkkel endoszimbiózisban élnek. A mitokondriumok számos abszolút nélkülözhetetlen funkcióval rendelkeznek, ilyenek az energiatermelés, a pregnenolon termelés (minden szteroid hormon alapanyaga), az apoptózis (programozott sejthalál: A sejtosztódás, differenciálódás, immunműködés szempontjából fontos), és a hem (hemoglobin alapja) szintézise. A mitokondriumok mikrotáptápanyag igénye is rendkívül magas, ugyanakkor nagyon érzékenyek nehézfémekre, környezeti mérgekre és sugárzásra.

Mivel a mitokondriumok ősi baktériumok, ezért minden, ami a kórokozó baktériumok elpusztítását célozza, kárt okozhatnak bennük, hosszabb fennállás esetén a természetes immunválasz, vagy antibiotikus kezelések is. A mitokondriumok sérülésének tünetei lehetnek az energiahiány, krónikus fáradtság, immungyenge állapotok, sokféle szteroid hiányos állapot, beleértve az inzulinrezisztenciát, autoimmun állapotokat, hisztamin intoleranciát/masztocitaaktivációs szindrómát, allergiákat, és a meddőséget is.

 

A krónikus Lyme tünetképződésének egy részét a lebegő gyulladásszint, egy másik részét pedig a mitokondriumok sérülése okozza.

 

 

 

Az itt leírt információk nem helyettesítik az orvosi diagnózist, és nem is jelentenek útmutatást semmiféle betegség kezelésére.

 

Források:

 

[1] "Culture and identification of Borrelia spirochetes in human ...." https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28690828. Accessed 22 Jun. 2020.

[2] "Borrelia burgdorferi Spirochetes Induce Mast Cell ... - NCBI - NIH." https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC96436/. Accessed 21 Jun. 2020.

[3] "Molecular mimicry to Borrelia burgdorferi: pathway to ...." https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15621562. Accessed 22 Jun. 2020.

[4] "Lyme Borreliosis and Multiple Sclerosis: Any ... - PubMed." https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11153045/. Accessed 22 Jun. 2020.

[5] "Lyme Borreliosis and Multiple Sclerosis: Any Connection? A ...." https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11153045/. Accessed 22 Jun. 2020.

[6] "Serum reactivity against Borrelia burgdorferi OspA in patients ...." 19 Sep. 2007, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17881508. Accessed 22 Jun. 2020.

[7] "Evidence of Borrelia Autoimmunity-Induced ... - NCBI - NIH." https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC548028/. Accessed 22 Jun. 2020.

[8] "Autoimmune Arthritides, Rheumatoid Arthritis, Psoriatic ...." 16 Sep. 2016, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/art.39866. Accessed 22 Jun. 2020.

[9] "Psoriasis, Atopic Dermatitis, Lyme Disease and Tinea Versicolor." 18 Jul. 2016, https://www.longdom.org/open-access/psoriasis-atopic-dermatitis-lyme-disease-and-tinea-versicolor-all-caused-bymicrobes-but-none-a-classic-infection-2155-9554-1000362.pdf. Accessed 22 Jun. 2020.

[10] "Thyrotrophin (TSH) binding sites on Yersinia ... - NCBI - NIH." https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1542330/. Accessed 21 Jun. 2020.

[11] "Population-level effects of suppressing fever - NCBI." https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3906934/. Accessed 22 Jun. 2020.

Kapy u. 32 Budapest 1025

Tel: +36 30 390 3986

 • White Facebook Icon