A Lyme-kór tünetei, kezelése, fontos tudnivalók

Mi a Lyme-kór?

A Lyme-kór egy súlyosan aluldiagnosztizált betegség. Alapvetően fertőzött kullancsok terjesztik. A Lyme-kór betegek nagy része nem emlékszik kullancscsípésre. A krónikus Lyme tünetképződés rendkívül színes, gazdag, gyakorlatilag minden szervrendszert érinthet, a mozgásszerveket, az emésztő-, hormonális-, és az idegrendszert is. A tünetek egy részét a kollagént tartalmazó szövetek borreliák által okozott károsodása, más részét a lebegő gyulladásszint, az immunrendszer működésének a megborulása, ill. krónikus esetekben már a mitokondriális működés sérülése okozza.

Többféle Lyme baktériumtörzs létezik, egy-egy ember lehet ezek közül eggyel vagy többel is fertőzött. Az egyes Lyme baktériumtörzsek előfordulása regionális eltéréseket mutat. A Lyme borreliák spirális baktériumok, könnyen áthatolnak a szöveteken, különleges tulajdonságokkal rendelkeznek, számos életformájuk ismert, a hagyományos spirális baktériumforma mellett léteznek több más formában is (pl. golyóforma, biofilm forma). A Lyme a szifilisz közeli rokona. 

A Lyme-kórt általában kullancsok terjesztik, de vér útján, szexuálisan, és az anyaméhben is átadódhat [1], így esetenként egész családok fertőzöttek, esetleg generációk óta. Így az is előfordul, hogy örökletesnek tűnő betegséghajlam hátterében valójában Lyme tünetek vannak.

 

A Lyme-kór, ill. fertőzöttség előfordulása véradóknál végzett vizsgálatok alapján, tehát a magukat vélhetően egészségesnek érző emberek körében a lakosságnak Olaszországban 4,9%-a, Romániában 4,3%-a, Németország délnyugati részén 16,9%-a, Finnországban 19,3%-a volt fertőzött. A fertőzési ráta magasabb olyan emberek esetén, akik foglalkozásuknál fogva gyakran tartózkodnak erdőben. A fertőzés gyakrabban fordul elő férfiaknál, ennek az oka ismeretlen [2].

 

A Lyme fertőzés nem jelent minden esetben betegséget. Ha olyan eseteket nézünk, amikor valakinél a Lyme fertőzés tünetei is mutatkoznak, a Lyme-kór fennállásának valószínűsége az említett gyakoriságoknál lényegesen magasabb. Vélhetően sokan élnek tünetmentesen, vagy enyhe, pl. emésztőrendszeri tünetekkel együtt a Lyme-kórral.  A Lyme alapvetően klinikai diagnózis, tehát a szakorvos a tünetek alapján állítja azt fel, amit a laboratóriumi tesztek vagy igazolnak, vagy nem.

 

Egyelőre hiányoznak meggyőző bizonyítékok arra vonatkozólag, hogy a Lyme-kór teljesen kiirtható. Viszont, a Lyme fertőzés nem kell, hogy problémát okozzon. A baktériumszám  megfelelő, komplex megközelítésekkel gyakran antibiotikus kezelések nélkül is olyan szintre csökkenthető, ami tartós, magas szintű egészséget tesz lehetővé.

Mik a Lyme-kór társfertőzései?

 

A Lyme-kórhoz társuló más infekciók lehetnek szintén kullancsok által terjesztett betegségek, paraziták, baktériumok, vírusok, de ún. opportunista infekciók is, amelyek olyan mikrobák, amik egy egészséges, jó állapotú szervezetben nem okoznak problémát. Viszont, ha a szervezet legyengült állapotban van, az opportunista kórokozók könnyen szaporodásnak indulnak. Szélsőséges esetben egy súlyosan legyengült szervezet számára normális körülmények között hasznos baktériumok is okozhatnak problémát.

 

A Lyme az immunrendszerre is hatást gyakorol és mivel gyakran van jelen immunmoduláló társfertőzésként más bakteriális, vírusos fertőzés mellett, ezért diagnosztika szempontjából nehezen eldönthető, hogy a szervezetet érintő több infekció közül melyik tekinthető vezető infekciónak. Végeredményben, a legtöbb esetben komplex, több szervrendszert érintő többszörös infekciókkal állunk szemben, melyeknek az egymásra hatása tisztázatlan. Amit biztosan tudunk, hogy egy-egy infekció terheli az immunrendszert, tápanyagokat, antioxidánsokat használ el, így megkönnyíti más patogének szaporodását is.

Gyakori társfertőzések a Bartonella, Ehrlichia, Babézia, Chlamydia pneumoniae és trachomatis, Mycoplasma, Yersinia, Rickettsia, gombák, penészgombák, vírusok (EBV, CMV, HSV stb.), paraziták.

Borrelia baktérium a vérben. Ez a Lyme-kór okozója.

Mik a Lyme-kór tünetei?

 

A Lyme fertőzés önmagában gyakran tünetmentes, vagy egészen enyhe, krónikus, vagy az egyéb terhelések, életmódtényezők, stressz kapcsán felerősödő, alapvetően hullámzó tünetekkel jár. Súlyos tünetképződés jellemzően felléphet azt követően, hogy valakinek megváltozott az életmódja (pl. sport abbahagyása), vagy krónikus stresszel jellemezhető időperiódusok, vagy életesemények, esetenként balesetek vagy más betegségek után, esetenként újabb- és újabb kullancsípések hatására. Ilyenkor a szervezet nem újrafertőződik, hanem az immunrendszer működése gyengül, vagy újabb baktérium törzsekkel, más kórokozókkal kell megküzdenie. A Lyme tünetei gyakorlatilag minden egyes orvosi szakterületet érinthetik.

Tipikus testi tünetek:

 • Az előzmények között: Mandula, arcüreggyulladások

 • Tengeribetegségre való hajlam 

 • Ízületi (gyakran térd) gyulladások

 • Kisebb-nagyobb fájdalmak testszerte, pl. bordaív környékén

 • Derékfájás, gerincsérv (gyakran nyaki)

 • Reflux, ételintoleranciák, puffadás, 

 • Hisztamin intolerancia [3]

 • Hormonhiányos állapotok (szteroidok), a termékenység zavarai 

 • Fáradékonyság 

 • A vércukor stabilizásának nehézségei, inzulinrezisztencia

 • Bőrtünetek: ekcéma, csalánkiütés, piros foltok

 • Haj, testszőr hullása

 • Neurológiai tünetek, látászavarok, szédülés, fülzúgás, lógó szemhéj, féloldali arcbénulás, tinnitus (fülzúgás). 

 • Súlyos állapotok: Vándorló fájdalomszindrómák, súlyos krónikus fáradtság, többszörös kémiai szenzitivitás, autoimmun kórképek.

 

Gyakori pszichés tünetek:

 • Depresszió, alvászavar, szorongás, pánikzavar 

 • Indulatkontroll problémák, személyiségzavarok

 •  Emlékezetzavarok (rövid távú), koncentrációs problémák, fáradtságérzés  

 • Szellemi lények “látása”, velük való kommunikáció is előfordul, és/vagy ezoterikus érdeklődés, élmények.

 • A stressztolerancia megszűnése.

 • Súlyos állapotok: Súlyos, néha totális alvászavar, pszichiátriai tünetképződés, súlyos depresszió, pszichózisok, demencia. 

 • Energiahiány, negativitás, panaszkodás, tehetetlenség.

 

Richard Horowitz leír jeleket, amik jellemzőek a Lyme/MSIDS -ra. Ezek a jelek az előbbiekben felsorolt egyes tünetek mellett a tünetek hullámzása (jó és rossz napok), a fájdalmak ill. neurológiai tünetek vándorlása és nőknél a ciklus során változó súlyosságú tünetképződés. Előfordulhat az is, hogy a betegek egyes, más problémákra kapott gyógyszerektől esetenként jobban lesznek, esetenként pedig rosszabbul

 

 

 

Hogyan lehet diagnosztizálni a Lyme-kórt?

 

A Lyme-kór laboratóriumi tesztekkel való igazolása esetenként nehéz, az olcsóbb, TB finanszírozott ELISA teszt Lyme esetén megbízhatatlan. Az ún. immunoblot eljárások (Pl. Western Blot) lényegesen megbízhatóbbak, de mind a fertőzés korai fázisában, mind pedig krónikus, immunkimerült állapotban szintén gyakran fals negatív eredményt adnak. A lényegesen drágább és nehezen hozzáférhető Elispot (pl., Arminlabs) tesztek ugyan megbízhatóbbak de ezek sem tudják mindig kimutatni a kórokozó jelenlétét. Használatban vannak még ún. PCR tesztek is, ezek nagyon érzékenyek, elvileg hajlamosak lehetnek fals pozitivitásra is, viszont ha a Lyme borreliák lokálisan pont nincsenek a szövetmintában, szintén fals negatív eredmény születhet. 

 

Honlapunkon elérhető egy kérdőíves teszt, ami segíthet felmérni a Lyme-kór/MSIDS fennállásának a valószínűségét a tünetek hátterében. A teszt egy fontos támpontot adhat a kitöltőnek de figyelembe kell venni, hogy az alacsonyabb pontszám nem zárja ki a fertőzöttséget, hiszen sok fertőzött tünetmentes.

 

A Lyme alapvetően klinikai diagnózis, tehát szakorvos által a tüneti kép alapján történik megállapításra, amit a laboreredmény vagy igazol, vagy nem. Egy kullancscsípést követően megjelenő tipikus Lyme folt háziorvosi szinten is elegendő szokott lenni a betegség diagnosztizálására, sajnos a folt gyakran nem tipikus, vagy meg sem jelenik. 

 

Egy krónikus, esetleg veleszületett Lyme kórról árulkodhat a betegtörténet, kérdőíves tesztek, sok tipikus, néha apró tünet, a családtagok tünetei, betegségei, és egy-egy esetleg pozitív Lyme-laboreredmény hiányában is egy sor laborérték, illetve mindezek együttes tipikus mintázatai, ill. halmozódása.

 

Továbbá, krónikus Lyme betegekre jellemzőek a diffúz, hullámzó, váltakozó panaszok, fájdalmak, melyeket pszichés tünetek is kísérnek. Az érintettek gyakran keresnek fel szakorvosokat, a szokásos vizsgálatok azonban gyakran nem igazolják a tünetek szubjektív súlyosságát. A szokásos vérvizsgálati eredmények szintén rendben szoktak lenni. Mindez oda vezet, hogy idővel sem az orvosok, sem a hozzátartozók nem veszik komolyan a beteg panaszkodó viselkedését. Lymeos betegekre jellemző egy súlyos testi és pszichés szenvedésnyomás, amit a környezet részéről a meg nem értettség, együttérzés hiánya kísér.

 

 

 

Hogyan befolyásolja a táplálkozás?

 

A Lyme-kór tüneteit nagy részben nem maga a kórokozó okozza, hanem a rá adott nem specifikus immunválasz, ill. a szervezetben hullámzó szintű szubklinikai gyulladás. Fontos szempont ennek a gyulladásnak a lehetőleg minél alacsonyabb szinten tartása. Ezt részben úgy érjük el, hogy a fogyasztásra javasolt ételek minél kevesebb gyulladásfokozó összetevőt tartalmazzanak, (pl. omega 6 zsírsavak, finomított szénhidrátok kerülendők), ugyanakkor minél több kifejezetten gyulladáscsökkentő hatóanyagot tartalmazzanak (pl. kollagén fehérjéket, omega 3 zsírsavakat, ill. gyulladáscsökkentő növényi hatóanyagot, színanyagokat, polifenolokat, szelektív rostokat a bélflóra támogatására).

 

A Lyme a Vagus ideg elleni támadása révén gyakran jár emésztőrendszeri problémákkal, gyomorsav-, és enzimhiányokkal. Ezért az étrendnek és az életmódtényezőknek ezekre is tekintettel kell lennie. Ezzel párhuzamosan, lehetőség szerint, az emésztőrendszer funkcióit is jótékonyan kell támogatni.

 

A Lyme borreliák a szervezet kollagén fehérjéit fogyasztják ami a tipikus tünetek egy részét okozza. A kollagén fehérjék célzott étrendi bevitele segít ezeknek a károknak a csökkentésében, mert alapanyagot szolgáltat a szervezet reparációs folyamataihoz. Sok növényi hatóanyag mikrobaölő hatású (pl. kókuszzsír, zöldfűszerek illóolajai, fokhagyma), ezeknek az étrendi bevitele is egy eleme lehet a védekezésnek.

 

Általánosságban, a megfelelő makro- és mikrotápanyagok étrendi bevitele nagy befolyással van a szervezet működésére, így a tartós egészség feltétele. Tehát, az étrend kialakításában fontos szempont a mikrotápanyagok megfelelő formájú és arányú bevitele is.

 

Hogyan lehet segíteni a Lyme-kóron?

 

Maga a Lyme fertőzés adott, de ez nem jelent szükségszerűen betegséget is. Minden, ami az immunrendszer működését hátráltatja, sok vitamin hiánya (ezek közül a D-vitaminnak van kiemelt jelentősége), számos mikrotápanyag, egyes fehérjetípusok étrendi hiánya, a súlyos, vagy tartós stressz, ill. más fertőzések párhuzamos jelenléte, de akár környezeti, vagy más mérgek gyengíthetik a szervezet védekezését, és így tünetképződéshez vezethetnek.

 

A nem megfelelő életmódtényezők, mozgáshiány is okozhatják a kórokozók aktiválódását. A Lyme és más krónikus fertőzések az egészség károsítását nem elsősorban közvetlenül érik el, hanem különböző bonyolult, sok áttétet tartalmazó folyamaton keresztül.

 

 • Étrendi-, és táplálékkiegészítési protokollok a szervezet természetes védekezésének, ill. a folyamatos regenerációjának támogatására

 • Gyulladáscsökkentő, immunegyensúlyozó étrendi elemek, mitokondriális hatóanyagok az okozott károk csökkentésére

 • Életmódtényezők speciálisan a Lyme-borreliák ellen (Cél az oxigenizáció és testhőmérséklet növelése: Aerob sportok, szauna, forró fürdők)

 • Természetes növényi hatóanyagok a mikrobák pusztítására, jódprotokoll

 • Antibiotikus kezelések (Párhuzamos probiotikus terápia H2O2 termelő baktériumtörzsekkel a biofilm oldására, és a Clostridium difficile veszélyének csökkentésére)

 • Egyéb terápiás lehetőségek: Intravénás oxigénterápia, hiperbár oxigén, hipertermia stb.

 • Stresszkezelési technikák, relaxáció, pszichológiai eljárások a stresszterhelés csökkentésére.

 

A Lyme borreliák jelenlegi ismereteink szerint nem irthatók ki, de az egészségben maradást, vagy az egészség helyreállítását egy sor különböző megközelítéssel el lehet érni. A hatékonyság növelése céljából érdemes ezeket a megközelítéseket egyéni szempontok alapján különböző kombinációkban alkalmazni. Szakértő segíthet egy személyre szabott táplálkozási és életmód rutin kialakításában.

 

Egyéb összefüggések

 

Traumák, stressz és a Lyme-kór

 

Súlyosabb stressz és a Lyme tünetképződés oda-vissza kapcsolatban vannak. A stressz, főleg a társas stressz, csökkentik az immunrendszer működését, ami fertőzések fellángolásához vezethet. Ennek következtében, egy tünetmentes állapotból gyakran kerülnek a stressz különböző formái hatására súlyosabb beteg állapotba. Fordítva, a Lyme fertőzöttek gyakran, az aktuális állapotuk függvényében, rosszabbul viselik a stresszt. Ennek több oka van:

 

 • A Lyme idegrendszerre gyakorolt közvetlen hatása

 • Az immunrendszer által közvetített hatások (szubklinikai gyulladás)

 • A többszörös krónikus infekciókra jellemző komplex egészségkárosodások

 • Mitokondriális működési zavarok

 

Gyakran számolnak be Lymeos betegek súlyos tünetekről stresszes életszakaszok után, pl.:, traumák, esetleg munkahely elvesztése, szakítás, esetenként balesetek. Tekintettel a diffúz és hullámzó tünetekre, gyakran az merül fel, hogy a tünetek pszichések, ill. gyakran tekintik őket pszichoszomatikusnak.

 

A pszichológiai eljárások, az események feldolgozása esetenként stabilizálhatják az állapotot, és javasoltak is krónikus Lyme-ben szenvedők számára. Pszichológiai eljárások esetenként részei lehetnek a megoldásnak, de nem elegendőek önmagukban ilyen komplex problémák megoldására, mivel itt eredendően egy vagy több fertőzésről van szó, illetve a fertőzések nyomán kialakult komplex állapotokról, amit ennek megfelelően is kell kezelni: Legfőbb feladat a mikrobák pusztítása, ill. a szervezet regenerációjának, az immunrendszer működésének a támogatása. A legideálisabb egy személyre szabott megközelítés, ami tekintettel van az egyéni adottságokra, életmódra, a képességekre és lehetőségekre, a sérülések mértékére.

 

 

 

Genetika és Lyme/MSIDS tünetképződés

 

A tipikus krónikus Lyme komplex problematikáját súlyosbíthatják egyes genetikai adottságok:

 

 • D-vitamin receptor (VDR) genetikája

 • Egyes májenzimek genetikailag gyorsabban/lassabban működő variánsa (Fázis I, ill. fázis II. enzimek), ill. ezeknek a variánsoknak az előnytelen kombinációja is állhat a makacs tünetek mögött. Az érintettek jellemzően rosszul, vagy túlérzékenyen reagálnak vegyszerekre, gyógyszerekre, esetenként vitaminokra is. Gyakori pl. a Gilbert-kór (UDP-glukuronil transzferáz, UDP-GT1-A1, enzim termelődésének 70-75%-os csökkenése). Gyanút kelthet a laboreredmények vonatkozásában egy magasabb bilirubinszint. A Gilbert-kór gyakran tünetmentes, de az érintettek jellemzően nehezebben birkóznak meg egyes toxinok méregtelenítésével, ami Lyme-kór kapcsán a tünetképződést súlyosbíthatja. Az érintettek a stresszt is nehezebben viselik, a bőrük, szemük fehérje stressz hatására esetenként besárgul.

 • MTHFR enzim variánsok több változata ismert, homozigóta ill. heterozigóta formában, fennállásakor problémás a folát mesterséges vegyületekkel való pótlása.

 

 

 

Környezeti mérgek és a Lyme/MSIDS

 

A ma élő emberek sokféle környezeti méregnek, oldószernek, növényvédőszernek, toxikus fémeknek vannak kitéve. Ezek önmagukban is problémát okoznak, gátolják mind a mitokondriumok, mind az immunrendszer működését, és leterhelik a szervezet méregtelenítő folyamatait is. A toxinok főleg előnytelen májenzimgenetika esetén okozhatnak komoly problémát krónikus infekciók nélkül is. A Lyme/MSIDS fennállása mellett a szervezet még sokkal nehezebben birkózik meg ezekkel és az érintettek esetenként fokozottan érzékenyen, tünetképződéssel reagálnak sok környezeti méregre.

 

 

 

Fogászati problémák és a Lyme/MSIDS

 

Fogászati gócok, ill. fém- és vegyszerterhelések előnytelen fogászati megoldások kapcsán (pl. amalgámtömések, vagy a nem megfelelő védelem az eltávolításuk során) jelenthetnek súlyos kockázati tényezőt, ill. okozhatnak súlyos tünetképződést. Amennyiben ilyesmi fennáll, javasolt ezeket kivizsgáltatni és megoldani megfelelő, lehetőleg egy biológiai szemléletű fogorvos segítségével. A biológiai fogorvoslás figyelembe veszi egyes a fogászatban használt anyagok hatásait a teljes szervezetre (tömések, implantátumok), ill. fokozott figyelmet fordít esetleges, rejtett fogászati gócok felderítésére és eltávolítására, ming pl.: gyökérkezelt fogak, ill. izolált nekrózisok, NICO-k (Neuralgia Inducing Cavitational Osteonecrosis) az állkapocscsontban. 

 

 

 

Kollagenózisok és a Lyme-kór 

 

A borreliák előszeretettel élnek a kötőszövetekben, és táplálkoznak azokból, többmódon módon károsítva ezeket. A betegség korai szakaszában a kollagénrostok ödémásodnak, megduzzadnak, majd pusztulásnak indulnak [4].

 

A kollagén fehérjék károsításának eredményeként lépnek fel a legkülönbözőbb bőr-, ízületi- és idegrendszeri tünetek (mielinkárosodás), inak sérülékenysége, érfalak gyulladásai, idegeket körülvevő, védő hüvelyek károsodásai (Karpális alagút szindróma) és porckorongbántalmak. A Lyme-kór során fennálló folyamatos kollagén veszteség miatt fellépő tüneteket mérsékelheti a célzott étrendi kollagén bevitel.

 

 

 

Autoimmun betegségek és a Lyme-kór

 

A szervezet a bakteriális támadásra a gyulladásszint növelésével reagál. Ez önmagában kárt okoz a szervezetben. Elsőként, mint minden más fertőzés esetén, az ún. veleszületett, nem specifikus immunrendszer reagál (oxidatív, nitrozatív stressz, toxikus citokinek). Másodlagosan, hasonlóan más fertőzésnél, ez esetben is a szervezet általában kialakít második lépésben egy ún. specifikus immunválaszt is, ami az adott kórokozó gyors, célzott elpusztítását teszi lehetővé (speciális ellenanyagok).

 

Az immunválasz a borelliák elpusztítására nem képes, a Lyme borreliák ugyanis változtatni tudják a felületi fehérjéiket, az életformáikat, és képesek megkötni az ellenanyagokat is. Az idővel veleszületett provokált speciális immunválasz egy-egy saját sejtcsoport felületi fehérjéire is kiváltódhat, ami autoimmun betegségek megjelenését jelenti. 

 

 

Egy sor súlyos autoimmun kórkép [5] esetén tűnik úgy, hogy a Lyme borelliáknak, pl. sclerosis multiplex [6] [7], reumatoid arthritisz [8] [9], psoriasis [10], atópiás dermatitisz [11] ill. egyes társuló fertőzéseknek szerepe van a betegség kialakulásában. Nem teljesen tisztázott, hogy a Lyme kórokozója minden esetben jelen van-e, ill. hogy milyen más kórokozók okoznak hasonló komplex megbetegedéseket önmagukban is, a Lyme jelenléte nélkül. Ilyen lehetséges kórokozók a Bartonella és a Clamydia. Ilyen kapcsolat van a Lyme koinfekcióként is ismert Yersinia enterocolitica baktériumtörzs és a Basedow kór között is [12] [13].

 

 

 

Mitokondriumok, krónikus infekciók és a Lyme-kór

 

A krónikus Lyme tünetképződés nagy részét a kollagének károsodása, a lebegő gyulladásszint, és a mitokondriumok sérülése okozza.

 

A fertőzések jellemző tüneteit gyakran nem maguk a kórokozók okozzák, hanem az immunrendszer kórokozók elpusztítását célzó aktivitás, tehát az immunaktivitás közben létrejövő gyulladásos citokinek, egyéb toxikus vegyületek és az indukált nitrogénmonoxid (INO). A láz is egy olyan jelenség, ami önmagában egy gyógyító folyamat mivel sok veszélyes patogén nem bírja a magas hőmérsékletet, és egyes citokinek hatásosabbak is magasabb testhőmérséklet mellett (A lázcsillapítás hasznosságát több kutatás is megkérdőjelezi [14]).

 

Akut esetekkel ellentétben krónikus infekciók esetén az immunválasz jellemző módon hullámzik az aktuális állapot függvényében. A szervezet immunválasza gyakran aktív, mivel az immunválasz során termelődnek a baktériumokra és vírusokra toxikus vegyületek. Sajnos ezek a toxinok a szervezet egyes hormonjait, vegyületeit, struktúráit, membránjait és a mitokondriumokat is károsítják (“baráti tűz”). Ennek a folyamatnak az eredménye klinikai/szubklinikai krónikus gyulladásos állapotok mellett mitokondriális károsodásokat is eredményezhetnek. 

 

A szervezet az immunválaszra legérzékenyebben reagáló struktúrái a mitokondriumok. A mitokondriumok parányi sejtszervecskék, melyek evolúciósan egykor önálló lények (cianobaktériumok) voltak, és a sejtjeinkkel endoszimbiózisban élnek. A mitokondriumok számos nélkülözhetetlen funkcióval rendelkeznek, ilyenek az energiatermelés, a pregnenolon termelés (minden szteroid hormon alapanyaga), az apoptózis (programozott sejthalál: A sejtosztódás, differenciálódás, immunműködés szempontjából fontos), és a hem (hemoglobin alapja) szintézise. A mitokondriumok mikrotáptápanyag igénye is rendkívül magas, ugyanakkor nagyon érzékenyek nehézfémekre, környezeti mérgekre és sugárzásra.

 

Mivel a mitokondriumok ősi baktériumok, ezért minden, ami a kórokozó baktériumok elpusztítását célozza, kárt okozhatnak bennük, így hosszabb fennállás esetén a természetes immunválasz, vagy antibiotikus kezelések is. A mitokondriumok sérülésének tünetei lehetnek az energiahiány, krónikus fáradtság, immungyenge állapotok, sokféle szteroid hiányos állapot, beleértve az inzulinrezisztenciát, autoimmun állapotokat, hisztamin intoleranciát/masztocita aktivációs szindrómát, allergiákat, és a meddőséget is.

Forduljon szakembereinkhez!

Lyme-fertőzöttként lehet egészségesen élni. Személyre szabott táplálkozási és életmód protokoll kidolgozásához forduljon szakembereinkhez.

Források:

[1]    M. J. Middelveen et al., “Culture and identification of Borrelia spirochetes in human vaginal and seminal secretions,” F1000Research, vol. 3, p. 309, 2014, https://doi.org/10.12688/f1000research.5778.3

[2]    H. Wilking, V. Fingerle, C. Klier, M. Thamm, and K. Stark, “Antibodies against Borrelia burgdorferi sensu lato among Adults, Germany, 2008–2011,” Emerg. Infect. Dis., vol. 21, no. 1, pp. 107–110, Jan. 2015, https://doi.org/10.3201/eid2101.140009

[3]    J. Talkington and S. P. Nickell, “Borrelia burgdorferi Spirochetes Induce Mast Cell  Activation and Cytokine Release,” Infect. Immun., vol. 67, no. 3, pp. 1107–1115, Mar. 1999, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC96436/

[4]    K. E. Müller, “Damage of Collagen and Elastic Fibres by Borrelia Burgdorferi – Known and New Clinical and Histopathological Aspects,” Open Neurol. J., vol. 6, pp. 179–186, Dec. 2012, https://doi.org/10.2174/1874205X01206010179

[5]    D. D. Bolz and J. J. Weis, “Molecular mimicry to Borrelia burgdorferi: pathway to autoimmunity?,” Autoimmunity, vol. 37, no. 5, pp. 387–392, Aug. 2004, https://doi.org/10.1080/08916930410001713098

[6]    J. Chmielewska-Badora, E. Cisak, and J. Dutkiewicz, “Lyme borreliosis and multiple sclerosis: any connection? A seroepidemic study,” Ann. Agric. Environ. Med. AAEM, vol. 7, no. 2, pp. 141–143, 2000, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11153045/

[7]    J. Chmielewska-Badora, E. Cisak, and J. Dutkiewicz, “Lyme borreliosis and multiple sclerosis: any connection? A seroepidemic study,” Ann. Agric. Environ. Med. AAEM, vol. 7, no. 2, pp. 141–143, 2000, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11153045/

[8]    Y.-F. Hsieh et al., “Serum reactivity against Borrelia burgdorferi OspA in patients with rheumatoid arthritis,” Clin. Vaccine Immunol. CVI, vol. 14, no. 11, pp. 1437–1441, Nov. 2007, https://doi.org/10.1128/CVI.00151-07

[9]    E. S. Raveche et al., “Evidence of Borrelia Autoimmunity-Induced Component of Lyme Carditis and Arthritis,” J. Clin. Microbiol., vol. 43, no. 2, pp. 850–856, Feb. 2005, https://doi.org/10.1128/JCM.43.2.850-856.2005

[10]    S. L. Arvikar, J. T. Crowley, K. B. Sulka, and A. C. Steere, “Autoimmune Arthritides, Rheumatoid Arthritis, Psoriatic Arthritis, or Peripheral Spondyloarthropathy, Following Lyme Disease,” Arthritis Rheumatol. Hoboken NJ, vol. 69, no. 1, pp. 194–202, Jan. 2017, https://doi.org/10.1002/art.39866

[11]    M. Gantz and H. Allen, “Psoriasis, Atopic Dermatitis, Lyme Disease and Tinea Versicolor: All caused by Microbes but none a Classic Infection,” J. Clin. Exp. Dermatol. Res., vol. 7, Jan. 2016, https://doi.org/10.4172/2155-9554.1000362

[12]    P. Heyma, L. C. Harrison, and R. Robins-Browne, “Thyrotrophin (TSH) binding sites on Yersinia enterocolitica recognized by immunoglobulins from humans with Graves’ disease.,” Clin. Exp. Immunol., vol. 64, no. 2, pp. 249–254, May 1986, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1542330/

[13]    K. Bech, “Yersinia enterocolitica and Thyroid Disease,” in Autoimmune Thyroiditis, Berlin, Heidelberg, 1991, pp. 215–219, https://doi.org/10.1007/978-3-642-76301-4_24

[14]    D. J. D. Earn, P. W. Andrews, and B. M. Bolker, “Population-level effects of suppressing fever,” Proc. R. Soc. B Biol. Sci., vol. 281, no. 1778, Mar. 2014, https://doi.org/10.1098/rspb.2013.2570

Az itt leírt információk nem helyettesítik az orvosi diagnózist, és nem is jelentenek útmutatást semmiféle betegség kezelésére.

 

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a HealWays Kft. jogosult. A szöveg felhasználása és másolása csak a HealWays Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.

Friss cikkek rendszeresen.

Kövessen minket a Facebookon!

 • White Facebook Icon