• Eckhart Erzsébet

Koronavírus (covid-19): A fertőzés megelőzését és a védekezést lehetővé tevő tényezők

Frissítve: 2020. dec 15.

Mikrotápanyagok, D vitamin, A vitamin, C vitamin, szelén, melatonin, egyes gyógyszerek, és pszichológia hatások szerepe a Koronavírus (covid-19) fertőzés védekezés, megelőzés kapcsán.


Frissítve: Március 22. szombat


A koronavírus kapcsán napi szinten jelennek információk meg a prevenció, vagy a gyógyítás kérdéseihez, ez a cikk, amíg szükséges, rendszeresen frissítve lesz. (Értesítést kérek a frissített információkról, és szeretnék hírlevelet kapni!)


Azon kívül, hogy mindent megteszünk, hogy ne kapjuk el, és ne is terjesszük a koronavírust, és figyeljük a hivatalos közleményeket, a következő információk segíthetnek a károk csökkentésében:


Mikrotápanyagok és immunrendszer


Egy tápanyag- és vitaminhiányos, több sebből vérző szervezet fokozottan ki van téve fertőzéseknek. Rossz életkörülmények között élő, D vitamin hiányos vendégmunkások tömegei dolgoznak extrém sűrűn lakott területeken, pl. a Milánó környéki ruhaiparban [1] [2], de egyes öltözködési szokások, pl. az iszlám burka is a teljes testfelület eltakarása révén fokozzák a D vitamin hiányt, ld. Irán. A sötétebb, kreol bőrszín D vitamin szempontból önmagában is fokozott kockázatot jelent, és ezzel együtt minden akut, vagy krónikus infekció, ill. metabolikus megbetegedések szempontjából is. De a napfóbia, ill. a városi életmód földrajzilag délebbi fekvés mellett is eredményezhet népesség szintű D vitamin hiányt. A felhívások a bőrrák megelőzését célzó felszólítások a napozószerek használatára nem fűzik hozzá, hogy az ilyen módon teljességgel blokkolt D vitamin szintézis helyettesítésére szükséges lenne folyamatosan, nyáron is a D vitamin táplálékkiegészítők formájában való pótlására. D vitamin egyébként is csak a nap 45 fokos beesési szöge felett képződik, ami Magyarország vonatkozásában valamikor áprilisban kezdődik, szeptemberben véget ér, és mindig a dél körüli órákban teljesül, délelőtt 11 előtt és délután 3 óra után már nem. Problémát jelent az intézményekben ápoltak helyzete, akik napi 1 percet sem töltenek napon, nem véletlenül végzi ez a vírus a legnagyobb pusztítást idősotthonokban. Járványok megelőzése céljából a lakosság D vitamin szintjét rendszeresen, kötelezően szűrni kellene!


Fertőzések esetén D vitamin lökésterápiaként 50 000 NE/nap 3 napon át adható. A D vitamin hosszabb időn keresztül adható legmagasabb, igazoltan ártalmatlan adagja 20 000 NE/nap [3]. Tartósan magas D vitamin adagok problémásak lehetnek alacsony A vitamin bevitel mellett (Az A vitamin adagolásnak lényegesen meg kell haladnia a D vitamin adagot). A vitamin alapvetően étrendileg is bevihető, a marhamáj 10 dkg-ja pl. min. 20 000 NE A vitamint tartalmaz. A béta karotin nem alkalmas A vitamin pótlásra, legjobb esetben is egy nagy osztóval konvertálódik. Az európai lakosság kb. 50%-a rendelkezik egy a konverziót akadályozó tevő génvariánssal, sőt, a béta karotin blokkolhatja is az A vitamin receptorok működését [4] [5]. Fertőzés esetén 50 mg cink napi egy, ill. C vitamin óránkénti bevitele is segíthet. Magnézium és bór nélkül a D vitamin metabolizmus nem működik.

D vitamin hatások, adagolásról 2019 végén megjelent egy nagyszerű kutatás, ill. szakirodalmi áttekintés [6].

Aktuális, március 15.-én megjelent kutatás speciálisan COVID-19 kéréséhez: D vitamin kiegészítéssel lehetséges lenne az influenza, Covid-19 és a tüdőgyulladás megelőzése és gyógyítása [7].

A járvány veszélyessége az epidemiológiai adatok alapján még mindig vita tárgya szakértők között is. Nem lehet tudni, hogy a kijárási tilalom (beleértve a tengerpartokat), szobafogság jelent-e a járvány szempontjából negatívumokat, tekintettel arra, hogy a nap kezdi lassan elérni azt a beesési szöget (45 fok), ami mellett megkezdődik a lakosság széles rétegeinek D vitaminnal való feltöltése, aminek nyomán természetes módon esik vissza a szezonális infekciók halálozása.


A szelén szerepe a megelőzésben és a védekezésben: Vírusos, bakteriális fertőzések kapcsán a szelénnek régebb óta ismert szerepe van, mind a megelőzés, mind pedig a gyógyítás vonatkozásában [8].

Ezen túlmenőleg egy 2019-es kutatás kifejezetten a szelén a koronavírusban érintett ACE-ket befolyásoló hatásáról számol be [9].

A szelén az antioxidáció, mind pl. a pajzsmirigy szempontjából is kulcsfontosságú elem, étrendi bevitele Magyarországon nehezen megoldható. Tengeri eredetű étrendi források, ill. a paradió jelenthetnek megoldást, de mivel pl. a paradió szeléntartalma a termesztés helyétől függően változó, nem tekinthető megbízható forrásnak. A szelént könnyen túl is lehet adagolni (a szelénmérgezés ezen formái nem jelentenek súlyos, vagy életet fenyegető veszélyt), de az utóbbi időben inkább alacsonyabb bevitelt javaslunk, a testtömeg, ill. a becsült étrendi bevitel függvényében 100-150 mcg-ot. Szelénből nem jobb a több.


Vélhetően magas adagolásban a C vitamin infúzióként való alkalmazása megmenthetné sok beteg életét, a kínaiak legalábbis ezzel is dolgoztak, a kapcsolódó kutatás, ill. az eredmények az események frissesége miatt még nem lettek publikálva, de lesznek várhatóan [10]. C vitamin infúziós kezeléshez szepszis, ill. több szervrendszer leállása kapcsán, ami a korona vírus esetében is a problémák forrása, vannak kutatások [11] [12] [13] [14].


Stressz esetén fokozódik a C vitamin, a magnézuim, és egyes B vitaminok (B6, B12, folsav) elhasználódása, így növekvő hiány léphet fel, ezt akár generálhatja a koronavírus járványról való tudósítás és intézkedések nyomán fennálló tartós krízisállapot. Figyeljünk a fokozott bevitelre!


Egy másik fontos, életmentő tényező lehet a veszélyeztetettek ill. betegek betegek kálium szintjének ellenőrzése, ill. a kálium pótlása [15] [16].


Használjunk-e immunerősítőket?

A betegség által kiváltott súlyos következményeket az immunrendszer válasza okozza, az is baj, ha kicsi, az is baj, ha erős (pl. autoimmun betegségek esetén). Egy túl aktivált immunrendszert immunerősítőkkel, pl. Echinaceaval tovább erősíteni rizikótényező lehet, itt nem lehet általános tanácsokat adni, mert ami az egyik embernek jó, a másiknak nem biztos. Az immunrendszer egyensúlyát az aktivált T sejtek T-reg sejtekké való átalakulása okozza, ennek egyik fő tényezője a D mellett az A vitamin [17] [18].


A melatonin szerepe a megelőzésben és a védekezésben

A koronavírus halálozási statisztikák szerint a megbetegedés gyereket, fiatalokat nem érint súlyosan, a halálozás a 70 év feletti korosztályban ugrik meg erősebben [19], ez egybecseng az életkorral csökkenő melatonin termelődést mutató görbe ellaposodásával [20].

A melatonin egy erős antioxidáns hormon, szerepei közé tartozik a szteroid hormonok éjszakai visszaszabályzása is. A melatonin különböző pontokon avatkozik be a hagyományos influenza esetén zajló, de specifikusan a koronavírusra jellemző gyulladásos folyamatokba is, ami a terápiás alkalmazását is lehetővé teszi [21] [22].

Kínai tudósok egy melatonin agonista (melatonin receptorokat aktiváló) hatóanyaggal is sikereket értek el [23].


A melatonin háztartást, ami a cirkadián ritmus egyik meghatározó eleme amin keresztül széles körű hatása is van a hormonrendszerre, egyes életmódtényezők is befolyásolják. A nappali fény kék spektruma gátolja a melatonin természetes termelődését, szintje akkor kezd emelkedni, amikor este a napfény színe a vörös irányába tolódik el. A melatoninszint magas marad egész éjszaka, míg hajnalban a csukott szemhéjon keresztül is átjutó fénysugarak a termelődését gátolni nem kezdik. Melatonin háztartásunkat a következő módon tudjuk javítani: Nappal javasolt, hogy a szemet, a bőrt sok erős nappali fény érje, az esti órákban viszont igyekezzük minél kevesebb kékes, hideg fényforrásnak kitenni magunkat. Az energiatakarékos izzók, fénycsövek problémásak ebből a szempontból, de vannak alternatívák: A hagyományos izzók mellett most már kaphatók modern, kifejezetten meleg fényt kibocsátó LED-ek, melyek használata energiatakarékos, ugyanakkor kevésbé zavar bele a hormonháztartásba. Az éjszakába nyúló képernyőhasználat is gátolja a melatonin termelődését. A hálószobában éjszaka is világító technikai eszközök szintén meg tudják zavarni az agy hormonális folyamatait, érdemes figyelni a sötétítésre.


Gyógyszerhatóanyagok és koronavírusfertőzés


Egyes gyógyszerhatóanyagok is növelhetik a koronavírusfertőzés valószínűségét, ill. súlyosbíthatják a lefolyását. Az ún. ACE-gátló, és az AT1 receptor antagonista hatóanyagokat gyakran írják fel egyebek mellett magas vérnyomás, diabetesz esetén.

Magyarországon használt ACE-gátló hatóanyagok a következők: Kaptopril, enalapril, lizinopril, perindopril, ramipril, quinapril, benazepril, cilazapril, fosinopril, trandolapril, spirapril, zofenopril kalcium, imidapril [24]. AT1-gátlók: Losartan, eprosartan, valsartan, irbesartan, candesartan, telmisartan, olmesartan [25].

Ezek a hatóanyagok megnövelik az angiotenzin receptorok számát a szervezetben, amik a korona vírus kapcsolódási pontjai [26] [27]. A D vitamin vélhetően amiatt is jelenthet bizonyos fokú célzott védelmet a koronavírussal szemben, ill. lehet hasznos a gyógyításában is, mert beleavatkozik a renin-angiotenzin rendszerbe is (Ezért is csökkenti pl. a vérnyomást) [28] [29] [30]. Ezen túlmenően, a renin-angiotenzim-rendszerbe való beavatkozás következtében egyes kutatók a D vitaminra krónikus vesebetegség esetén is protektív tényezőként tekintenek [31].


A felsorolt hatóanyagokat tartalmazó gyógyszerek elhagyása a kezelőorvossal való konzultáció nélkül nem javasolt, használóik fokozottan védjék magukat egy esetleges fertőzéstől, ill. orvosukkal beszéljék meg, hogy lehetséges-e erre a kritikus időperiódusra egy más hatóanyagra való átállás.

Az Európai Kardiológus Társaság közleményben foglalt állást a témához, állásfoglalásuk szerint a kérdéses hatóanyagok kapcsolata a koronavírus fertőzés rizikójával bizonyítatlan, nem javasolják sem az említett hatóanyagok elhagyását, sem lecserélését más hatóanyagokra [32] [33].

Hozzá kell fűzni azonban, hogy azok az állapotok, amikre ezeket a gyógyszerhatóanyagokat felírják, tipikusan civilizációs betegségek, melyeket az étrend, az életmód, megfelelő testmozgás, ill. megfelelő táplálékkiegészítés segítségével nagymértékben csökkenteni lehet [34] [35] [36] [37] [38].


Kínai, ill. francia tapasztalatok szerint az ibuprofen és kortizol tartalmú gyulladáscsökkentők használata is rizikós lehet [39]. A fent említett 2 hatóanyagcsoporthoz (ACE-gátlók és Ibuprofen) kapcsolódó figyelmeztetésekhez továbbra is ellentmondásosak az információk [40] [41], a másik oldalon pl. az ibuprofenhez kapcsolódó figyelmeztetés fake newsként van feltüntetve, ill. a forrásként megjelölt Bécsi Egyetem, közleményben határolódott el [42] [43]. Időözben a WHO viszont megerősítette az ibunprofenre vonatkozó figyelmeztetését [44].


Kiket kell fokozottan védeni?


Azokat a főleg idős személyeket, akik D vitamin- és mikrotápanyag hiányosak (Februárra csak annak van D vitamin szintje, aki szedi), speciálisan tartósan otthon ülő/fekvő betegeket, időseket, akik még a legkisebb mennyiségű saját termelésű D vitaminhoz sem jutnak. Az idős kor a D vitamin hiány szempontjából fokozott, önálló kockázati tényező, ez részben az idős bőr szerkezet változásának az eredménye [45].

Egy kutatásban a 2017-18 -as influenza oltás kapcsán arra az eredményre jutottak, hogy az kockázati tényező koronavírus és más légúti vírusok szempontjából [46].

Kínai tapasztalatok szerint az A vércsoportúak fogékonyabbak, a 0 vércsoportúak ellenállóbbak a koronavírussal szemben [47].

Olaszországban, ahol jelenleg a legtöbb halálesetet regisztráltak, az adatok alapján az áldozatok 99%-a több, 48,5%-uk 3 vagy több betegségben szenvedett, ezek jellemzően civilizációs megbetegedések: Magas vérnyomás, diabetesz, ill. szívbetegség [48].

Ezek az adatok is a kor előrehaladtával egyre nagyobb számban megjelenő krónikus betegségek megelőzésére hívja fel a figyelmet, tekintettel arra, hogy korántsem biztos, hogy ettől a vírustól hosszabb távon meg fogunk tudni szabadulni. Sajnos az olasz adatok alapján kockázatinak tekinthető krónikus betegségek a szörnyűséges étkezési szokások, és életmódtényezők, köztük a mozgás- és mikrotápanyaghiány miatt fiatalabb korosztályok esetén is jelen van (Sajnos növekvő tendenciával), és a D vitamin hiány is, így elvileg elképzelhető, hogy lesznek fiatalabb áldozatok is.


Pszichésen közvetített hatások


Fontos kiemelni, hogy az, amit az immunrendszerünk a kórokozóknál is rosszabban tolerál, az a szorongás, egész pontosan a tehetetlenül elviselt stressz, ezt szakirodalmi adatok sokasága támasztja alá [49]. Ezért is lép fel traumatikus élethelyzeteket követően annyi megbetegedés, gyakran diagnosztizálatlan krónikus infekció (Lassan romló egészségi állapot), vagy akut vírusos vagy bakteriális fertőzés. A pánikkeltő kommunikáció, ill. a kialakuló szorongás vagy pánik azt is eredményezheti, hogy az emberek immunvédekezése csökken és így egyes fertőzöttek valóban meg is betegszenek, ill. olyan emberek tünetei is súlyosbodnak, akik nem, vagy nem koronavírus által fertőzöttek, és ezzel az egészségügy egyébként is kritikusnak tűnő kapacitása csökken. Ezért kiemelten fontosnak tartanám a fegyelmezett, kifejezetten pánikcsökkentő kommunikációra való figyelmeztetéseket, tekintettel arra, hogy pl. a szociális médiában ennek az ellenkezője történik.


Perspektívák


A járvány jelenlegi terjedése, ill. annak üteme, legalábbis az elvégzett tesztek eredményei alapján (A megbetegedések száma ezzel nem szükségszerűen esik egybe) elérheti a lakosság 100%-át, a kérdés, hogy a lakosság sérülékeny részével mi a teendő, hogyan lehetne ezt a “sérülékeny” réteget kevésbé sérülékennyé tenni. Itt a különböző ismert, akár az anyagcsere, akár az immunrendszer működésére vonatkozó, étrendi- életmód kérdéseket érintő, ill táplálék kiegészítési protokollok alkalmazásáról van szó.


A mindenki számára  elérhető európai halálozási adatok alapján úgy tűnik, a koronavírus a márc. 19.-i frissítésig nem emelte meg a halálozást Európában (Ez nem jelenti azt, hogy ez nem fog megtörténni akár napok múlva) [50]. A híradásban kizárólag egy-egy adott napon, idő periódusban elhunytakat említik, nem tudjuk, hogy pl. a tavalyi, vagy az előző évek hasonló időszakhoz képest hogyan értékelhetőek ezek a számok, amikor szintén, ismert módon jelen voltak más koronavírus típusok által okozott megbetegedések, ennek az értékelésében nagy segítség egy ilyen statisztika. A fent említett halálozási adatok általában hetente frissülnek. Az euromomo márc.19-i frissítésekor reagált a Covid-19 -el kapcsolatos  megkeresésekre, miszerint a vírus miatti halálozások lokális hatásai nem érvényesülnek az országos, ill. az európai adatok viszonyulásában, ezért ilyen alacsonyak továbbra is a halálozási adatok, és hogy egyes helyekről késve érkezhetnek jelentések.


A tesztelés által pozitívnak talált eseteknek és a megbetegedések számának aránya nagyon különböző egyes országokban, van ország, ahol inkább csak betegeket, és van, ahol szélesebb rétegeket teszteltek szűrés jelleggel. Előbbi esetekben találtak magasabb halálozást (pl. Olaszország), utóbbiakban (Dél-Korea, Németország) lényegesen kevesebbet. A számokat a lakosság demográfiai struktúrái, és szocioökonómiai helyzete is befolyásolhatja, de pl. az érintett korosztályok viselkedésének jellegzetességei is [51].


A koronavírus járvány kapcsán drasztikusan lecsökkent környezeti terhelés, elsősorban a légszennyeződés csökkenése egyes számítások szerint emberek ezreinek az életét mentheti meg [52].


További kérdéseket vet fel, ill. a jövőre nézve átgondolandó, hogy a járvány terjedését megakadályozandó karantén intézkedések megfelelőek voltak-e, tekintettel ezeknek az intézkedések a gazdaságra gyakorolt hatásaira. Elmúlt gazdasági válságok során pl. erősen megnövekedő szuicid hullámok jelentek meg a kisebb-nagyobb cégek csődje, és az elveszett munkahelyek miatt egzisztenciális krízisbe került munkavállalók, ill. családjaikat illetően [53].


Eckhart Erzsébet

www.healways.hu


Hírek, információk egyes mikrotápanyagokkal kapcsolatos kutatási eredményekről, rendezvényekről facebook oldalunkon.


Értesítést kérek a frissített információkról, és szeretnék hírlevelet kapni![1] "High Prevalence of Vitamin D Deficiency in Native ... - PLOS." 11 Jun. 2015, https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0129586. Accessed 15 Mar. 2020. [2]http://okoanyumag.hu/2020/03/11/igy-jarul-hozza-a-kinai-munkasok-kizsakmanyolasa-a-virus-terjedesehez/ [3] "The Importance of Body Weight for the Dose ... - PLOS." 5 Nov. 2014, https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0111265. Accessed 15 Mar. 2020. [4] "Molecular and dietary regulation of β,β-carotene 15,15 ...." https://www.researchgate.net/publication/45090787_Molecular_and_dietary_regulation_of_bb-carotene_1515'-monooxygenase_1_BCMO1. Accessed 15 Mar. 2020. [5] "Potential 'dark side' to diets high in beta-carotene - ScienceDaily." 1 May. 2012, https://www.sciencedaily.com/releases/2012/05/120501134414.htm. Accessed 15 Mar. 2020. [6] "Disassociation of Vitamin D's Calcemic Activity and ... - Nature." 27 Nov. 2019, https://www.nature.com/articles/s41598-019-53864-1. Accessed 15 Mar. 2020. [7] "Vitamin D Supplementation Could Prevent and Treat Influenza ...." 15 Mar. 2020, https://www.preprints.org/manuscript/202003.0235/v1. Accessed 21 Mar. 2020. [8] "Dietary Selenium in Adjuvant Therapy of Viral and ... - NCBI." 7 Jan. 2015, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4288282/. Accessed 18 Mar. 2020. [9] "Inhibition of angiotensin-converting enzyme by selenoneine ...." 20 May. 2019, https://link.springer.com/article/10.1007/s12562-019-01321-3?fbclid=IwAR2831B7dwtwUy6ehty61SqOr8hlTdlBmRo1geTrcGXOaYnlb4bFXzVIob8. Accessed 18 Mar. 2020. [10] "Vitamin C Infusion for the Treatment of ...." 11 Feb. 2020, https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04264533. Accessed 15 Mar. 2020. [11] "Vitamin C and Infections - NCBI - NIH." 29 Mar. 2017, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5409678/. Accessed 15 Mar. 2020. [12] "The Emerging Role of Vitamin C as a Treatment for Sepsis.." 22 Jan. 2020, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31978969. Accessed 15 Mar. 2020. [13] "Vitamin C: The next step in sepsis management? - NCBI." https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28934705. Accessed 15 Mar. 2020. [14] "Emerging Adjunctive Approach for the Treatment of Sepsis ...." https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30098738. Accessed 15 Mar. 2020. [15] "Hypokalemia and Clinical Implications in Patients ... - medRxiv." 29 Feb. 2020, https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.02.27.20028530v1. Accessed 15 Mar. 2020. [16] "Covid-19 Research Updates: Chinese Study Reveals That ...." 9 Mar. 2020, https://www.thailandmedical.news/news/covid-19-research-updates-chinese-study-reveals-that-hypokalemia-present-in-almost-all-covid-19-patients. Accessed 20 Mar. 2020. [17] "Vitamin A and immune regulation: Role of ... - NCBI - NIH." 22 Nov. 2011, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3246074/. Accessed 15 Mar. 2020. [18] "Vitamin effects on the immune system: vitamins A ... - NCBI - NIH." https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2906676/. Accessed 15 Mar. 2020. [19] "Coronavirus Age, Sex, Demographics (COVID ... - Worldometer." 29 Feb. 2020, https://www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-age-sex-demographics/. Accessed 18 Mar. 2020. [20] "Age variations of melatonin levels. The hormone secretion ...." https://www.researchgate.net/figure/Age-variations-of-melatonin-levels-The-hormone-secretion-increases-in-early-childhood_fig5_6414433. Accessed 18 Mar. 2020. [21] "Melatonin possesses an anti-influenza potential through its ...." https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464619302452. Accessed 18 Mar. 2020. [22] "Melatonin protects lung mitochondria from aging | SpringerLink." 26 May. 2011, https://link.springer.com/article/10.1007/s11357-011-9267-8. Accessed 18 Mar. 2020. [23] "Melatonin receptor agonist protects against acute lung injury ...." 6 Mar. 2020, https://respiratory-research.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12931-020-1325-2. Accessed 18 Mar. 2020. [24] "Vérnyomáscsökkentők: az ACE-gátlók működése és hatásai." 29 Aug. 2017, https://www.webbeteg.hu/cikkek/magasvernyomas/4737/az-ace-gatlok-mukodese-es-hatasai. Accessed 15 Mar. 2020. [25] "Magas vérnyomás ellen: az Angiotenzin II-receptor blokkolók ...." 24 Sep. 2017, https://www.webbeteg.hu/cikkek/magasvernyomas/5453/angiotenzin-ii-receptor-blokkolok. Accessed 15 Mar. 2020. [26] "ACE-Hemmer unter Beobachtung - Pharmazeutische Zeitung." 9 Mar. 2020, https://www.pharmazeutische-zeitung.de/ace-hemmer-unter-beobachtung/. Accessed 15 Mar. 2020. [27] "COVID-19 and the cardiovascular system | Nature Reviews ...." 5 Mar. 2020, https://www.nature.com/articles/s41569-020-0360-5. Accessed 15 Mar. 2020. [28] "Vitamin D and the Renin-Angiotensin System - ScienceDirect." https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B978012381978910040X. Accessed 22 Mar. 2020. [29] "The effect of vitamin D on renin-angiotensin system activation ...." https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28033130. Accessed 22 Mar. 2020. [30] "Vitamin D: a negative endocrine regulator of the renin ...." https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15225806. Accessed 22 Mar. 2020. [31] "Can vitamin D slow down the progression of chronic ... - NCBI." 10 Dec. 2011, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22160397. Accessed 22 Mar. 2020. [32] "Position Statement of the ESC Council on Hypertension on ...." https://www.escardio.org/Councils/Council-on-Hypertension-(CHT)/News/position-statement-of-the-esc-council-on-hypertension-on-ace-inhibitors-and-ang. Accessed 18 Mar. 2020. [33] "Magyar Hypertonia Társaság On-line - doki.NET." http://hypertension.hu/hirek.aspx?nid=99089&cid=154#99089. Accessed 18 Mar. 2020. [34] "Diet and metabolic syndrome: an overview. - NCBI." https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24168443. Accessed 22 Mar. 2020. [35] "Etiology of Metabolic Syndrome and Dietary Intervention - NCBI." 31 Dec. 2018, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6337367/. Accessed 22 Mar. 2020. [36] "Dietary Strategies Implicated in the Prevention and ... - NCBI." 10 Nov. 2016, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5133877/. Accessed 22 Mar. 2020. [37] "Vitamin D levels are associated with metabolic syndrome in ...." 5 Sep. 2018, https://www.clinicalnutritionjournal.com/article/S0261-5614(18)32435-X/fulltext. Accessed 22 Mar. 2020. [38] "Association between vitamin deficiency and metabolic ... - NCBI." 13 Oct. 2017, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26745150. Accessed 22 Mar. 2020. [39] "France warns against use of anti-inflammatory drugs to tackle ...." 14 Mar. 2020, https://www.physiciansweekly.com/france-warns-against-use/. Accessed 15 Mar. 2020. [40] "Are patients with hypertension and diabetes ... - The Lancet." 11 Mar. 2020, https://www.thelancet.com/journals/lanres/article/PIIS2213-2600(20)30116-8/fulltext. Accessed 20 Mar. 2020. [41] "Ibuprofen und ACE2 - Pharmazeutische Zeitung." 14 Mar. 2020, https://www.pharmazeutische-zeitung.de/restwahrheit-in-einer-fake-news-116246/. Accessed 20 Mar. 2020. [42] "Angebliche Forschungsergebnisse der "Wiener Uniklinik ...." 14 Mar. 2020, https://www.meduniwien.ac.at/web/ueber-uns/news/detailseite/2020/news-im-maerz/angebliche-forschungsergebnisse-der-wiener-uniklinik-rund-um-das-covid-19-virus-und-ibuprofen-sind-fake-news/. Accessed 20 Mar. 2020. [43] "Fake News zu Ibuprofen und Covid-19 - Pharmazeutische ...." 14 Mar. 2020, https://www.pharmazeutische-zeitung.de/fake-news-zu-ibuprofen-und-covid-19/. Accessed 20 Mar. 2020. [44] "World Health Organization backs call to avoid ibuprofen for ...." 20 Mar. 2020, https://www.jpost.com/HEALTH-SCIENCE/World-Health-Organization-backs-call-to-avoid-ibuprofen-for-coronavirus-621408. Accessed 21 Mar. 2020. [45] "Vitamin D deficiency in elderly: Risk factors and drugs ... - NCBI." https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6178567/. Accessed 15 Mar. 2020. [46] "Influenza vaccination and respiratory virus interference among ...." 10 Jan. 2020, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0264410X19313647. Accessed 15 Mar. 2020. [47] "People with blood type A may be more vulnerable to coronavirus." 17 Mar. 2020, https://www.scmp.com/news/china/society/article/3075567/people-blood-type-may-be-more-vulnerable-coronavirus-china-study. Accessed 18 Mar. 2020. [48] "99% of Those Who Died From Virus Had Other Illness, Italy Says." 18 Mar. 2020, https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-03-18/99-of-those-who-died-from-virus-had-other-illness-italy-says. Accessed 20 Mar. 2020. [49] "Stress Weakens the Immune System - American Psychological." https://www.apa.org/research/action/immune. Accessed 15 Mar. 2020. [50] "EURO MOMO." http://www.euromomo.eu/index.html. Accessed 18 Mar. 2020. [51] "Zwei Erklärungsansätze, warum die Letalität des Coronavirus ...." 17 Mar. 2020, https://www.nzz.ch/visuals/coronavirus-warum-die-toedlichkeit-des-coronavirus-in-italien-so-hoch-ist-ld.1546758. Accessed 20 Mar. 2020. [52] "New Evidence Shows How COVID-19 Has Affected Global Air ...." 17 Mar. 2020, https://www.sciencealert.com/here-s-what-covid-19-is-doing-to-our-pollution-levels. Accessed 18 Mar. 2020. [53] "The Economy and Suicide - Hogrefe eContent." 23 Jun. 2017, https://econtent.hogrefe.com/doi/full/10.1027/0227-5910/a000487. Accessed 15 Mar. 2020.